Zdravotne postihnutí občania môžu dostať desiatky príspevkov

Zdravotne postihnutí a invalidní ľudia sa musia každý deň boriť so zdravotnými problémami, ale trápia ich aj rôzne sociálne znevýhodnenia. Často majú problém nájsť si prácu a ak ju aj majú, v mnohých prípadoch o ňu prichádzajú. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa štát snaží, aspoň čiastočne, ich problémy zmierniť viacerými výhodami a príspevkami.

23.06.2012 06:30
vozíčkar, vozíček, postihnutí, postihnutý, invalid Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

V mnohých prípadoch platia nižšie dane, cestovné, týkajú sa ich limity na lieky. Môžu dostať aj viaceré príspevky na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia, ale aj príspevky na podporu zamestnávania. O príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia môže žiadať každý občan, ktorý je držiteľom preukazu osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. „Kompenzácia sociálneho dôsledku ťažkého zdravotného postihnutia je zmiernenie alebo prekonanie sociálneho dôsledku ŤZP poskytovaním peňažných príspevkov na kompenzáciu alebo poskytovaním sociálnych služieb,“ vraví Peter Zeman, hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. „Za fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím sa považuje fyzická osoba, ktorej miera funkčnej poruchy je najmenej 50 %. Funkčná porucha je nedostatok telesných schopností, zmyslových schopností alebo duševných schopností fyzickej osoby, ktorý z hľadiska predpokladaného vývoja zdravotného postihnutia bude trvať dlhšie ako 12 mesiacov.“

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Čo môžu dostať hendikepovaní občania na podporu zamestnávania

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„Žiadosti sa podávajú na oddelení peňažných príspevkov na kompenzáciu ŤZP úradu práce podľa trvalého bydliska žiadateľa. Podkladom k rozhodnutiu je komplexný posudok vydaný oddelením posudkových činností, z toho dôvodu sa k žiadosti prikladá aj lekársky nález. V ňom sa na základe lekárskeho posudku a posudkového záveru o sociálnych dôsledkoch ŤZP navrhujú konkrétne peňažné príspevky,“ dodal.

Ústredie práce eviduje 401 244 držiteľov preukazu ŤZP. „Pokiaľ ide o počet držiteľov parkovacích preukazov, aktívnych je približne 68–tisíc, nie je však možné v súčasnosti uviesť úplne presný počet. Súvisí to so zmenou zákona. Do 1. februára 2008 totiž tieto preukazy vydávali obvodné a krajské úrady. Od týchto sme prevzali kompletnú agendu a prebieha výmena preukazov, ktorá bude ukončená k 31. decembru 2012. Po tomto termíne bude známy ich presný počet. Uvedieme aspoň jedno číslo presnejšie: tento rok rozhodli úrady práce zatiaľ o udelení parkovacieho preukazu v 4 895 prípadoch,“ konštatoval Zeman. Ako ďalej pripomenul, parkovací preukaz sa vyhotovuje osobe s ŤZP, ktorá je na základe komplexného posudku alebo posudku vydaného na tento účel odkázaná na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom, alebo má praktickú slepotu, alebo úplnú slepotu oboch očí. O parkovacom preukaze sa vydáva rozhodnutie.

Každý, kto je teda držiteľom preukazu osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, môže požiadať napríklad o príspevok na osobnú asistenciu, na kúpu pomôcky, auta, príspevok na prepravu či úpravu bytu, ale aj príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov. Na to, aby mu ho príslušný úrad práce priznal, musí splniť zákonom stanovené podmienky. O výsledku konania vo veci peňažného príspevku na kompenzáciu dostane žiadateľ písomne rozhodnutie, ktoré sa mu doručuje doporučene do vlastných rúk alebo si ho môže osobne prevziať na úrade práce. Jednou z náležitostí rozhodnutia musí byť aj poučenie, ktoré okrem údaja, či rozhodnutie možno preskúmať súdom, obsahuje údaj o tom, či sa možno proti nemu odvolať, v akej lehote a kde možno odvolanie podať. Odvolanie sa podáva na úrade práce, ktorý napadnuté rozhodnutie vydal, v lehote 15 dní odo dňa oznámenia rozhodnutia.

Pri peňažnom príspevku na opatrovanie je hranica ochrany príjmu opatrovanej osoby 1,4–násobok sumy životného minima, do 30. júna 259,532 eura, od 1. júla 272,412 eura. Pri príspevku na osobnú asistenciu je hranica ochrany príjmu 4–násobok uvedenej sumy, do konca júna teda 741,52 eura mesačne, od 1. júla sa suma zvyšuje na 778,32 eura.

Ľudí s hendikepom chráni zákon aj pokiaľ ide o ich zamestnávanie. Ochrana zdravotne postihnutého zamestnanca v pracovnom pomere spočíva v tom, že ak chce zamestnávateľ prepustiť z pracovného pomeru zdravotne postihnutého zamestnanca, musí príslušný úrad práce požiadať o udelenie predchádzajúceho súhlasu na rozviazanie pracovného pomeru. Súhlas sa nevyžaduje, ak napríklad ide o výpoveď dávanú zamestnancovi, ktorý dosiahol vek určený na nárok na starobný dôchodok.

Úrady práce podporujú zamestnávanie ťažko zdravotne postihnutých ľudí prostredníctvom viacerých nástrojov aktívnej politiky trhu práce. Ide najmä o príspevok na zriadenie chránenej dielne a chráneného pracoviska či príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť občanom so zdravotným postihnutím, alebo príspevok na pracovného asistenta. Tieto patria aj medzi najvyužívanejšie. Nárok na príspevky majú tí občania, ktorí majú podľa posudku aspoň 40–percentný pokles schopnosti pracovať, pričom výška príspevku pri niektorých z nich je priamo závislá od miery poškodenia.

Ďalšou možnou úľavou je zníženie sadzby poistného na zdravotné poistenie. Zamestnanec so zdravotným postihnutím platí 2 percentá z vymeriavacieho základu, zdravotne postihnutí živnostník 7 percent. Ak je takáto osoba dobrovoľne nezamestnaná, platí tiež sedem percent.

5 debata chyba