Dohodári budú musieť začať platiť odvody

Peter Csernák | 28.06.2012 06:30
dohoda, brigáda, dohodár, brigádnik, reštaurácia Foto:
Ilustračné foto.
Ľudia pracujúci na dohodu si budú musieť zvyknúť na nižšie čisté mzdy. Vláda chce, aby od budúceho roka platili odvody v rovnakej výške ako ľudia zamestnaní na pracovnú zmluvu.

„Na 90 percent Rada solidarity a rozvoja súhlasí s tým, aby dohody zostali, ale boli súčasne plne zodvodnené,“ povedal po rokovaní rady premiér Robert Fico. Pôvodne totiž kabinet uvažoval nad tým, že na dohodu umožní pracovať len študentom, starobným a invalidným dôchodcom. Pre ostatných by mala byť práca na dohodu nedostupná. Podľa nového návrhu by mali byť študenti, starobní a invalidní penzisti v porovnaní s ostatnými dohodármi zvýhodnení tým, že budú platiť nižšie poistné.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Kto zarobí viac

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Ak dnes niekto zarobí na dohodu 350 eur za mesiac, zamestnávateľ mu z platu strhne len daň. V prípade, že mu tento zamestnávateľ uplatňuje nezdaniteľné minimum, dostane dohodár v čistom 341,21 eura. Naproti tomu, ak za 350 eur mesačne pracuje zamestnanec, jeho čistá mzda bude 303,10 eura. Ešte vyšší rozdiel je v tom, koľko títo dvaja ľudia stoja svojho zamestnávateľa. Za dohodára musí zamestnávateľ okrem hrubej mzdy zaplatiť ďalšie odvody vo výške 1,05 percenta. V prípade zamestnanca na riadnu pracovnú zmluvu musí na poistnom zaplatiť 35,2 percenta z jeho hrubého platu. Ak firma zamestná dohodára aj zamestnanca za 350 eur, dohodár ju bude mesačne stáť celkovo 353,67 eura a zamestnanec 473,20 eura.

Od budúceho roka by mali dohodári o túto svoju výhodu prísť. Zamestnávatelia tak budú za nich musieť platiť rovnaké odvody, aké platia za riadnych zamestnancov. Minister práce Ján Richter povedal, že celkové odvody z dohôd by mali byť na úrovni 48,6 percenta. V prípade nepravidelného príjmu odvody dosiahnu 43,8 percenta. Študenti a invalidní dôchodcovia by mali platiť 29,8–percentné odvody a starobní penzisti 23,8 percenta. Ide o celkové odvody, ktoré zaplatí zamestnanec i zamestnávateľ. Ak budú chcieť zamestnávatelia, aby zamestnanci na dohodu mali rovnaký čistý plat ako v súčasnosti, budú im musieť zvýšiť hrubú mzdu.

Mnohí zamestnávatelia však využívajú zamestnávanie na dohodu práve preto, že takí pracovníci sú pre nich lacnejší, ako by ich zamestnali na zmluvu. Preto je možné, že sa budú snažiť preniesť väčšinu odvodovej záťaže na zamestnancov.

Plánované zmeny zasiahnu státisíce ľudí. „K 31. máju 2012 sme evidovali 626 817 uzatvo­rených dohôd. Ide o poistné vzťahy, to znamená, že ak má niekto dve dohody, je v tomto počte započítaný dvakrát,“ povedala Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne. Posledný známy údaj, koľko ľudí pracuje na dohodu, je z 29. februára tohto roku. „K tomuto dátumu bolo 478 655 ľudí pracujúcich na dohodu. V tomto počte je poistenec aj v prípade, že má viac dohôd, započítaný iba raz,“ vraví Hrabková.

Vláda chce zaviesť platenie z odvodov preto, lebo podľa nej niektoré firmy úmyselne využívajú zamestnancov na dohodu, aby sa vyhli plateniu odvodov. Podľa údajov Sociálnej poisťovne je spomedzi dohodárov vyše 285–tisíc takých, ktorí nemajú okrem dohody príjem z iného zamestnania či živnosti. Asi 84– tisíc z nich sú mladí ľudia do 23 rokov. Spomedzi starobných dôchodcov starších ako 60 rokov zase na dohodu pracuje takmer 59–tisíc ľudí. Zo štatistík vyplýva, že väčšina ľudí si prácou na dohodu len privyrába a nie je to ich najdôležitejší príjem. Podľa Sociálnej poisťovne bol minulý rok priemerný hrubý príjem na dohodára 136,13 eura. Zavedenie odvodov tak zasiahne nielen tých dohodárov, ktorí by mali mať v skutočnosti uzatvorenú pracovnú zmluvu, ale odvody budú musieť platiť aj všetci tí, ktorí si týmto spôsobom mesačne prilepšujú o niekoľko desiatok eur.

Platenie poistného z dohôd chcela zaviesť už predchádzajúca vláda. Odvody sa podľa jej návrhu mali platiť len z príjmu, ktorý prekročí 190 eur. Od odvodov by tak boli oslobodení všetci ľudia, ktorí si prácou na dohodu len privyrábajú, a zasiahli by tých, ktorí majú vyšší príjem. Predchádzajúca vládna koalícia po vyslovení nedôvery v parlamente už nedokázala reformu daní a odvodov presadiť.