Kto zarobí viac

Dnes čistá mzda dohodára závisí len od toho, či mu jeho zamestnávateľ uplatňuje nezdaniteľnú časť základu dane alebo nie. Po novom bude závisieť aj od toho, či je daný dohodár študentom, invalidným dôchodcom alebo starobným dôchodcom. Tieto skupiny ľudí budú totiž z dohôd platiť nižšie odvody ako ostatní. Aká bude ich čistá mzda v budúcom roku, ak ich hrubá mzda bude 400 eur?

28.06.2012 06:30
odvody, peniaze, dôchodok, plat, dane Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dohodár

  • Človek, ktorý pracuje na dohodu, pričom nie je študentom ani dôchodcom, bude platiť najvyššie odvody. Mesačne mu zamestnávateľ musí z platu strhnúť 53,60 eura. Ak mu uplatňuje nezdaniteľnú časť základu dane, jeho daň bude 6,38 eura. V čistom potom dostane 340,02 eura. V prípade, že si na dohodu len privyrába popri svojom hlavnom zamestnaní a zamestnávateľ mu preto neuplatňuje nezdaniteľné minimum, jeho daň bude 65,82 eura a čistá mzda 280,58 eura.

Študent a invalidný dôchodca

  • Denní študenti a invalidní penzisti, nebudú platiť zdravotné poistenie, nemocenské poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Zamestnávateľ im mesačne preto na odvodoch strhne sedem percent z platu, čo je 28 eur. V prípade, že im každý mesiac odpočítava nezdaniteľné minimum, zaplatia na dani 11,24 eura a ich čistá mzda bude 360,76 eura. Ak im nezdaniteľné minimum neuplatňuje, ich daň bude vo výške 70,68 eura a v čistom dostanú 301,32 eura.

Starobný dôchodca

  • Najnižšie odvody zaplatia z dohôd starobní dôchodcovia. Tí nemusia okrem zdravotného, nemocenského a poistenia v nezamestnanosti platiť ani invalidné poistenie. Odvody im preto zo mzdy odkroja len štyri percentá. Pri hrubej mzde 400 eur to znamená, že na odvodoch zaplatia 16 eur. Nevýhodou starobných dôchodcov je však to, že väčšina z nich nemá nárok na žiadnu nezdaniteľnú časť základu dane. Zamestnávateľ im preto strhne daň z celého príjmu zníženého o zaplatené odvody. V tomto prípade tak daň dosiahne 72,96 eura. Čistá mzda dôchodcu bude 311,04 eura.
debata chyba