Tisícky zamestnancov si od apríla polepšia, dostanú stovky eur od ministerstva práce. Týka sa to aj vás? +prehľad príspevkov

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas) v spolupráci s ministrom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richardom Rašim (Hlas) predstavili veľký projekt na zamestnávanie ľudí za 300 miliónov eur.

14.03.2024 11:01
Erik Tomáš Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas)
debata (10)

Nezamestnanosť na Slovensku sa udržiava na nízkych číslach, v súčasnosti sú 4 %. Avšak ako uviedol minister práce, tak stále je na Slovensku až 140 000 nezames­tnaných. „Musíme sa snažiť ľudí zamestnať. Tým pomôžeme aj im, aj štátu,“ povedal Tomáš. „Chceme vyslovene urobiť nálet na tých ľudí, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní, nízko kvalifikovaní, hendikepovaní alebo patria do rizikovej skupiny do 30 rokov alebo nad 50 rokov. Všetkých týchto ľudí sa budeme snažiť dostať do zamestnania,“ zdôraznil minister.

Slovensko trpí nedostatkom pracovnej sily. Prioritou je podľa šéfa rezortu práce zamestnávať občanov Slovenska. Až keď sa zamestnajú domáci, potom príde rad na ľudí zo zahraničia, tvrdí.

Názov nového projektu je Finančné stimuly pre zamestnanosť. Zameraný je najmä pre znevýhodnených uchádzačov.

„Tento program je naplánovaný na päť rokov. Ideme bojovať s chudobou,“ hovorí Peter Ormandy, generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Jeho súčasťou je osem príspevkov, na prax pre mladých, začatie živnosti, mentorové zapracovanie, motivačný príspevok pre tých poberateľov dávok v hmotnej núdzi, ktorí sa zamestnajú, ako aj príspevok na trojmesačnú prácu na skúšku. Súčasťou projektu sú aj viaceré programy pre zdravotne ťažko postihnuté (ZŤP) osoby. „Projekt sa spúšťa od prvého apríla, s tým, aby žiadatelia mohli začať poberať finančné príspevky už v máji,“ uviedol vo štvrtok minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

8 aktivít Finančné stimuly pre zamestnanosť

1. Prax pre mladých

Určený je pre ľudí do 30 rokov, ktorí majú nižšie vzdelanie. Dostanú od štátu príspevok vo výške životného minima (268,88 eur mesačne). Takýto uchádzač bude zamestnaný na čas od 3 do 6 mesiacoch.

2. Motivačný príspevok

Týmto príspevkom chcú motivovať ľudí, ktorí poberajú dávku v hmotnej núdzi, aby začali pracovať. Ak sa zamestnajú, tak prvých 6 mesiacov ku mzde dostanú 150 eur a ďalších 6 mesiacov dostanú 75 eur. Chcú takto stabilizovať zamestnanca v zamestnaní.

3. Mentorované zapracovanie

Štát prispeje po dobu jedného roka priamo na mzdu uchádzača aj na mzdu pre mentora počas troch mesiacov. Mentor bude priamo na pracovisku zamestnancovi pomáhať.

4.Práca na skúšku

Je to práca na 3 mesiace, na skúšobnú dobu. Počas ktorých nebudú dostávať mzdu ale príspevok vo výške životného minima. Plus štát zamestnávateľovi prispeje na pracovné pomôcky.

5. Podpora SZČO

Ide o jednorazový príspevok vo výške 7 721 eur, k tomu dostane nový živnostník aj poradenstvo. Avšak musí mať reálny podnikateľský zá­mer.

6. Podpora chránených dielní

Každá chránená diela, ktorá dostane takéhoto zamestnanca na trh práce dostane od štátu príspevok vo výške od 282 eur do 470 eur, po dobu 6 mesiacov.

7. Udržanie zdravotne ťažko postihnutej osoby na trhu práce

Ak bude mať zamestnanec pracovný úraz a stane sa ŤZP, tak štát poskytne zamestnávateľovi, ktorý udrží takúto osobu na pracovisku príspevok, a to po dobu 9 mesiacov.

8. Debarierizácia pracovísk

Príspevok na odstránenie bariér na pracovisku a úpravu pracoviska vo výške maximálne 20 000 eur.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #zamestnanci #richard raši #Erik Tomáš #zamestnávanie