Odpustenie poplatku by nemalo rozhodovať o výbere úveru

S blížiacimi sa Vianocami banky rozbiehajú kampane na spotrebné úvery. Sľubujú rýchle vybavenie pôžičky, odpustenie poplatku a nízku mesačnú splátku. Koľko celkovo zaplatí klient banke na úrokoch, sa však už v reklame väčšinou nedozvie.

31.10.2012 06:30
peniaze, úver, poplatky, platba, zdravotníctvo,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Viaceré banky v rámci akcií v súčasnosti odpúšťajú klientom poplatok za poskytnutie úveru. „Odpustením vstupného poplatku sa banky síce vzdávajú výnosu na začiatku, no zvyčajne ich to stojí niekoľkonásobne menej, ako keby medzi sebou súperili úrokovými sadzbami,“ vraví Maroš Ovčarik z portálu FinančnáHitpa­ráda.sk, ktorý porovnáva produkty jednotlivých bánk.

Kto si chce požičať, nemal by hľadieť na to, či mu banka odpustí poplatok, ale mal by si všímať predovšetkým ročnú percentuálnu mieru nákladov. Tá v sebe obsahuje všetky úroky a poplatky, ktoré klient musí banke zaplatiť. Čím je ročná percentuálna miera nákladov vyššia, tým viac peňazí musí dlžník banke vrátiť.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Čo si všímať pri žiadosti o úver" target=„_blank“ >peniaze.prav­da.sk/uvery-a-lizing/clanok/75384-co-si-vsimat-pri-ziadosti-o-uver/].

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Banky sa snažia nových klientov získať aj tým, že im maximálne uľahčia vybavovanie pôžičky. „K poskytnutiu úveru stačí predložiť žiadosť o poskytnutie úveru a preukázať sa dvomi dokladmi totožnosti,“ povedal vedúci oddelenia retailových úverov Slovenskej sporiteľne Ján Ondráš. Banky väčšinou od klientov už nepýtajú ani potvrdenie o výške ich zárobku. „Príjem klienta si vieme overiť v Sociálnej poisťovni na základe jeho súhlasu v žiadosti o úver, klient nemusí štandardne príjem dokladovať,“ tvrdí Ondráš.

Bankám sa snažia konkurovať aj nebankové spoločnosti. Hoci niektoré z nich sa zameriavajú predovšetkým na klientov, ktorých príjem je veľmi nízky, čo sa následne odrazí na výške úrokovej sadzby, viaceré nebankové spoločnosti ponúkajú úvery, ktorých parametre sú porovnateľné s bankovými produktmi. „Pri výbere úveru odporúčame klientom porovnať si vždy viacero ponúk, pretože prvá nemusí byť najvýhodnejšia“, povedal Aleš Kos z Cetelemu.

Tvrdí, že žiadateľ o úver môže s jednotlivými poskytovateľmi úverov dokonca vyjednávať o lepšom úroku. Ak klient banke povie, že niekto mu ponúka výhodnejšiu sadzbu, banka veľakrát túto ponuku dorovná alebo ešte zlepší, aby neprišla o zákazníka.

Každý, kto si požičiava peniaze, si môže svoj úver aj poistiť pre prípad neschopnosti splácať úver. „Štandardne si klienti vyberajú z dvoch balíkov, pričom v lacnejšom balíku majú kryté riziko smrti, trvalej invalidity a práceneschopnosti. V drahšom balíku k týmto rizikám pribudlo aj riziko straty zamestnania,“ hovorí Ovčarik. Záujem o poistenie narástol najmä po vypuknutí krízy, keď si veľa ľudí uvedomilo, že ak stratia prácu, budú mať problém s hľadaním novej.

Napriek kríze však záujem o spotrebné úvery neutícha. Naopak, požičiavajú si nielen zamestnanci, ale aj mamičky na materskej dovolenke či dôchodcovia. „Práve poberatelia starobného dôchodku môžu získať spotrebný úver už pri mesačnom dôchodku 133 eur a pri invalidných dôchodcoch je minimálna hranica 166 eur. O spotrebný úver pritom môže požiadať ktokoľvek vo veku až do 70 rokov. Aj vďaka tomu vlani stúpol počet poskytnutých úverov poberateľom starobného a invalidného dôchodku o vyše 12 percent, tento rok o takmer tretinu,“ vraví vedúca oddelenia úverových produktov Poštovej banky Angelika Farkašová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba