Výber zlých úverov sa začína už v detstve

Slovenskí školáci vôbec nerozumejú bankovým produktom a to ich neskôr v dospelosti dobieha. Zvládnuť testy finančnej gramotnosti dokázali len tri percentá z viac ako 2 600 žiakov základných a stredných škôl.

10.10.2012 12:08
škola, kniha, knihy, učebnica, učebnice, prvák,...
debata

Mladí ľudia v konkrétnych príkladoch bežne označovali ako najviac zarábajúce menej výhodné bankové produkty. Zmeniť situáciu sa rozhodli samotné banky, ktoré školám zadarmo ponúkajú program finančného vzdelávania detí.

„Žiaci na školách za najvýhodnejšie zhodnocovanie úspor vždy považovali najvyšší úrok, a to bez ohľadu na časové obdobie. Nevedeli si teda spojiť, že menej zarobia pri termínovanom vklade zhodnocujúcom peniaze o štyri percentá za dva roky, ako uložení peňazí na dvanásť mesiacov za ročný úrok tri percentá,“ povedal Peter Kalčevský, programový manažér Junior Achievement Slovensko. Pri uložení tisíc eur na dva roky za štvorpercentný úrok totiž klient banky zarobí štyridsať eur. Oveľa viac však získa na trojpercentnom ročnom termínovanom vklade, ktorý za dva roky dokáže tisíceurový vklad zhodnotiť až o 69 eur.

Na Slovensku aj v aktuálnych kampaniach lákajú banky ľudí na vysoké úroky s dlhšou lehotou splatnosti. Napríklad Volksbank Slovensko v reklame: Toto je rudolfove číslo láka ľudí na úrok 4,8 percenta. Po preštudovaní produktu klient zistí, že pri viazanosti na tri roky je priemerný ročný úrok na úrovni 3,3 percenta. V porovnaní s konkurenciou ide o druhú najvýhodnejšiu ponuku na trhu pri vklade do desaťtisíc eur.

„Väčšina detí pri pôžičkách zas automaticky za najnevýhodnejšie označovali tie s čo najvyšším úrokom, a to bez ohľadu na ročnú percentuálnu mieru nákladov,“ dodal Kalčevský. V ročnej percentuálnej miere nákladov sú pritom okrem úroku započítané aj všetky ostatné poplatky ako napríklad vedenie účtu či poskytnutie úveru. V konečnom dôsledku je tak lacnejší úver s nižšou percentuálnou mierou nákladov a vyšším úrokom ako naopak.

Junior Achievement Slovensko testovanie finančnej gramotnosti žiakov realizovala v priebehu mesiaca september v spolupráci so Slovenskou bankovou asociáciou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba