Ktorá banka požičia začínajúcim podnikateľom?

Novým podnikateľom banky pri požičiavaní veľmi nedôverujú.

03.10.2012 10:07
peniaze, dar, úver, splátka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Slovenská sporiteľňa

Slovenská sporiteľňa ponúka začínajúcim podnikateľom Povolené prečerpanie pre podnikateľov až do výšky 8,5 tisíca eur. Podmienkou je, aby mal podnikateľ v banke vedený podnikateľský účet aspoň 6 mesiacov a realizoval na ňom dostatočné kreditné obraty.

Na naštartovanie súkromnej praxe pre advokátov, notárov, exekútorov, lekárnikov, lekárov, zubných lekárov, veterinárnych lekárov, daňových poradcov a audítorov banka ponúka špeciálne produkty, ktoré je možné získať bez účtovných výkazov a daňových potvrdení. Stačí, ak banke predložia osvedčenie na výkon činnosti slobodného povolania a budú splnené bankou stanovené podmienky.

Tatra banka

Tatra banka financuje začínajúcich podnikateľov, ale v obmedzenej miere. Vzhľadom na to, že v týchto prípadoch nie je možné oprieť sa o žiadne finančné výsledky, a teda neexistuje ani pozitívna história činnosti či skúsenosti podnikateľa, a i predikcia budúceho hospodárenia je veľmi ťažká, dôraz sa kladie najmä na kvalitné zabezpečenie úveru.

Pri začínajúcich podnikateľoch je akceptovateľným zabezpečením napr. banková záruka vystavená jednou z akceptovateľných finančných inštitúcií. Ďalšou z možností je ručenie, resp. záruka zo strany inej firmy, ktorá má históriu činnosti minimálne dva roky a predložila akceptovateľné finančné výkazy, z ktorých je zreteľný zdroj splácania úveru.

Bezúčelový úver zabezpečený finančnými prostriedkami je vhodným riešením v prípade, ak ide o začínajúcu firmu, ktorá si zhodnocuje svoje prostriedky na termínovanom účte, vkladnej knižke alebo sporiacich produktoch Tatra Asset Management. Tieto peniaze môžu byť aj vo vlastníctve inej právnickej alebo fyzickej osoby.

VÚB banka

Klienti môžu využiť podnikateľskú úverovú linku, s ktorou môžu získať úver už po pol roku podnikania. Ide o ponuku jedného, resp. viacerých úverových produktov, ktorých výška sa odvíja od obratov na podnikateľských účtoch klienta a od využívania produktov a služieb vo VÚB. Vďaka nej má klient možnosť získať dodatočné zdroje na rozvoj podnikania až do výšky 35 000 eur so splatnosťou až na dva roky. Jedinou podmienkou je, aby mal podnikateľský Flexibiznisúčet vo VÚB banke aspoň 6 mesiacov, bez ohľadu na to, ako dlho podniká – teda úver môže získať už po šiestich mesiacoch od začiatku podnikania. Klient nemusí predkladať finančné výkazy.

Aktuálnu výšku možného úveru sa podnikateľ dozvie cez internet banking a nájde ju aj na výpise z účtu. Pôžičku je možné získať buď vo forme splátkového úveru, alebo formou povoleného prečerpania na účte, prípadne kombináciou oboch. V oboch prípadoch sa ručí blankozmenkou.

ČSOB

Začínajúcim podnikateľom bez podnikateľskej histórie ČSOB úvery neposkytuje. Vie im však poskytnúť predschválený úver, a to už po troch mesiacoch od otvorenia podnikateľského účtu. Povolené prečerpanie Kontakt až do výšky 5 000 eur poskytuje novým klientom, ktorí si v ČSOB otvoria prvý podnikateľský účet a splnia podmienky stanovené bankou.

UniCredit Bank

Banka štandardne poskytuje úvery podnikateľom i živnostníkom s minimálnou dobou podnikania 24 mesiacov, čo jej umožní vyhodnotiť časovo dosiahnuté hospodárske výsledky klienta za dve ukončené účtovné obdobia. Pri posudzovaní každej žiadosti o úver pristupuje banka individuálne, vyhodnocuje finančnú a nefi nančnú situáciu klienta, jeho postavenie na trhu, porovnanie s konkurenciou a ekonomické dosahy financovania úverom. Na základe ukazovateľov ako napr. vývoj tržieb klienta, dosiahnutý zisk, kvalita dodávateľsko–odberateľských vzťahov, návratnosť investícií a iné, banka posúdi bonitu klienta.

Prima banka

Potrebná minimálna doba podnikania je 13 mesiacov a k dispozícii účtovné výkazy aspoň za dve účtovné obdobia. V prípade produktu povoleného prečerpania na účte sa vyžaduje doba podnikania minimálne dva roky.

Volksbank Slovensko

Banka tvrdí, že každú takúto žiadosť posudzuje individuálne a rovnako individuálne aj nastavuje podmienky financovania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba