Pôžičky drahšie nebudú

Európa v boji proti kríze čoraz viac využíva lacné peniaze. Európska centrálna banka po prvý raz v histórii eura znížila základnú úrokovú sadzbu na úroveň 0,75 percenta. Aj slovenským bankám sa tak vytvára priestor na znižovanie úrokov pri pôžičkách, hypotékach, ale aj vkladoch.

09.07.2012 10:23
peniaze, dar, úver, splátka Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Dá sa predpokladať, že aktuálna úroveň sadzieb sa prejaví aj na slovenskom bankovom trhu v úročení krátkodobých termínovaných vkladov a automaticky aj na úveroch viazaných na úrokovú sadzbu EURIBOR,“ povedal Róbert Prega, analytik Tatra banky. Menej za pôžičku teda budú platiť ľudia, ktorí za rozhodli nadviazať výšku úroku na sadzbu, za ktorú si eurové termínované vklady ponúkajú banky medzi sebou.

Na druhej strane tlačiť ceny úverov smerom hore budú vyššie dane pre slovenské banky či prísnejšie požiadavky na minimálne množstvo vlastného kapitálu. „Takže zníženie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky by malo byť skôr faktorom tlmiacim rast sadzieb ako dôvodom na zníženie úrokov,“ povedala Mária Valachyová, analytička Slovenskej sporiteľne. Slovenská banková asociácia totiž odhaduje, že zavedenie vyššieho bankového odvodu bude stáť finančné domy ročne približne dvesto miliónov eur.

„Vyššie náklady si banky budú sčasti kompenzovať i na drahších pôžičkách pre ľudí,“ dlhodobo upozorňuje Vladimír Dohnal, riaditeľ Symsite Research. O tom, ako sa výška úrokov nakoniec naozaj bude vyvíjať, rozhodne až konkurenčný boj o zákazníka. Najbližšie akcie na spotrebné úvery či hypotéky sa pritom už tradične očakávajú s príchodom jesene.

Lacných peňazí pre banky by pritom malo byť dostatok. „Kľúčové sadzby, za ktoré si medzi sebou požičiavajú banky, boli až na obdobie pol roka pod úrovňou jedného percenta i pred znížením kľúčovej úrokovej sadzby zo strany Európskej centrálnej banky. Napriek tomu došlo po štvrtkovom znížení základnej úrokovej sadzby ECB k ďalšiemu poklesu sadzieb na peňažnom trhu,“ dodal Prega.

Európska banka tiež na nulu znížila úrokovú sadzbu, za ktorú si v nej krátkodobo môžu ukladať peniaze súkromné finančné domy. Tento krok by mal povzbudiť investovanie takmer bilióna eur, ktorý súkromné banky získali od ECB na prelome rokov, do reálnej ekonomiky. Súčasné kroky prijaté na stabilizáciu krajín používajúcich menu euro majú však ešte ďaleko od vyriešenia krízy. „Aj napriek nedávnym opatreniam zo strany európskych vlád a Európskej centrálnej banky bude Európu v najbližších rokoch čakať pomalý rast,“ zhodnotila Alexia Russell z Moodýs Analytics.

debata chyba