Pomôže vám získať hypotéku finančný sprostredkovateľ?

Stále viac Slovákov sa v oblasti osobných financií obracia na finančného sprostredkovateľa, ľudovo nazývaného poradca. Napomohlo tomu sprísňovanie hypoték a tiež nové možnosti v oblasti investovania, v ktorých sa klienti veľmi nevyznajú.

22.08.2019 09:00
hypotéka, nehnuteľnosť, predaj Foto:
Ilustračné foto.
debata
Ľudia nemajú čas na to, aby sa venovali svojim osobným financiám, kontrolovali staré neaktuálne zmluvy, hľadali výhodnejšie produkty, porovnávali ich parametre a podobne. Preto stále viac Slovákov radšej zverí tieto starosti odborníkovi, ktorý sa o ich osobné financie postará. Podľa Zoltána Čikesa zo spoločnosti FinGO.sk nárast dopytu po finančných sprostredkovateľoch spôsobilo aj sprísňovanie hypoték.

„Kedysi klient prišiel do svojej banky, požiadal o hypotéku a väčšinou ju aj dostal. Dnes sú pravidlá na poskytovanie úverov prísnejšie a banky nevyhovejú každému. Klienti si nevedia rady a keďže nemajú čas obehávať všetky banky, oslovia finančného sprostredkovateľa, ktorý im pomôže,“ vysvetľuje Čikes.

Služby finančných sprostredkovateľov sú zo zákona bezplatné. Pritom, keď si človek zoberie hypotéku cez sprostredkovateľa, častokrát mu dokáže vyjednať nižší úrok a usporí tak nemalé peniaze. No nie sú to len hypotéky, ktoré riešime s poradcami. Čoraz častejšie sa s nimi radíme aj ohľadom svojej životnej poistky alebo sporiacich produktov. Stále viac ľudí si začína uvedomovať, že okrem historicky overeného odkladania zarobených peňazí je dôležité zamýšľať sa aj nad ich zhodnocovaním.

Peniaze chceme nielen odkladať, ale aj zhodnocovať

Nízke, niekedy až nulové úroky na bežných sporiacich a vkladových produktoch v bankách nútia klientov hľadať iné možnosti zhodnotenia svojich úspor. V oblasti investovania sa otvárajú nové možnosti a trh začína byť pre klientov pomerne zložitý. Preto aj v tejto oblasti Slováci hľadajú odborníkov, s ktorými sa môžu poradiť. „Je veľmi dôležité, aby bol finančný sprostredkovateľ objektívny a aby klientovi vysvetlil viaceré možnosti investovania – či už do akcií, dlhopisov, realít alebo investovanie do zlata, ktoré sa teší stále väčšej obľube,“ dodal Čikes.

Nárast záujmu o investičné zlato potvrdil aj Miroslav Tamáš zo spoločnosti Golden Oak Trust. „Investovanie do zlata je oveľa jednoduchšie a dostupnejšie ako si mnohí myslia. Napríklad na uncovú zlatú mincu Viedenskí filharmonici si klienti môžu sporiť už od 25 eur mesačne,“ opísal odborník. Zlato označujú odborníci za tradičnú a bezpečnú investíciu, no dá sa povedať, že na Slovensku je investovanie do drahých kovov v porovnaní s inými krajinami stále v plienkach. „Vďaka možnosti pravidelného sporenia už od pár desiatok eur mesačne sa zlato stáva populárnejšie pre veľké množstvo drobných investorov z radov bežných ľudí,“ doplnil Tamáš.

Aký je rozdiel medzi poradcom a sprostredkovateľom?

Ak chcete nájsť kvalitného finančného poradcu, pravdepodobne máte záujem o služby finančného sprostredkovateľa. Zákon totiž rozlišuje pojem finančný poradca a finančný sprostredkovateľ a medzi týmito profesiami je niekoľko rozdielov. Základný je v spôsobe odmeňovania. „Finančný sprostredkovateľ nesmie od klienta prijať žiadnu odmenu.

Financie vo forme provízie totiž získava od finančnej inštitúcie,“ hovorí Zoltán Čikes. Na druhej strane, finančný poradca je odmeňovaný priamo klientom a honorár dostáva za poradenskú a konzultačnú činnosť.

Finančných poradcov hľadajú predovšetkým firmy a bežní ľudia, jednotlivci sa obracajú na finančných sprostredkovateľov, ktorých ľudovo nazývajú finanční poradcovia. Obaja majú spoločné to, že porovnávajú ponuky rôznych bánk, poisťovní či iných finančných spoločností a vyhodnotia, ktorá je najlepšia. „Okrem toho vám však finančný sprostredkovateľ pomôže dotiahnuť aj všetky papierovačky s tým spojené. Ak teda chcete, aby vám niekto pomohol s výberom a vybavením finančného produktu, ale nechcete za jeho služby platiť, obráťte sa na finančného sprostredkovateľa,“ radí Zoltán Čikes.

debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #finančný poradca