Úvery dostanú nové obmedzenia

Už o pár mesiacov môže sen o novom bývaní zostať pre mnohých ľudí len nesplniteľnou túžbou. Nové obmedzenia, ktoré pripravila Národná banka Slovenska, vymedzia, koľko si ľudia môžu vzhľadom na svoj príjem požičať a navyše väčšina ľudí bude potrebovať na kúpu nehnuteľnosti aspoň 20 percent vlastných peňazí.

21.05.2018 06:00
byt, dom, hypotéka, hádka Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Národná banka Slovenska sa už v minulosti v niekoľkých vlnách snažila obmedziť poskytovanie úverov. Banky musia napríklad oveľa prísnejšie kontrolovať, či klient bude mať dostatok peňazí na splácanie úveru. Napriek tomu sa slovenské domácnosti stále rýchlo zadlžujú. Rast týchto úverov je podľa NBS v posledných rokoch najrýchlejší spomedzi krajín Európskej únie.

Po novom tak banky budú musieť počítať celkovú zadlženosť klienta. Tá by nemala presiahnuť osemnásobok jeho čistého ročného príjmu. Tento limit sa však zavedie postupne. Od júla tohto roku bude môcť túto hranicu prekročiť 20 percent úverov. Od júla budúceho roku už len päť percent. Okrem toho ďalších päť percent úverov bude vyčlenených pre mladých ľudí do 35 rokov, ktorých príjem neprekračuje 1,3-násobok priemernej mzdy. Oni si budú môcť požičať maximálne 9-násobok svojho ročného príjmu.

Do celkovej zadlženosti sa nebudú počítať len nové úvery, ale aj všetky pôžičky, ktoré žiadateľ o úver už má. Zarátajú sa úvery na bývanie, spotrebné úvery, povolené prečerpanie či kreditné karty.

Ľudia, ktorí si budú chcieť od júla zobrať hypotéku, si už nebudú môcť zobrať úver na celú hodnotu nehnuteľnosti. Banky už totiž nebudú môcť požičiavať viac ako 90 percent z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Výrazne sa obmedzia aj úvery, ktorých výška prekračuje 80 percent zábezpeky. Kým od júla tohto roku ich bude môcť byť maximálne 35 percent, od júla budúceho roku ich bude môcť byť len 20 percent. Väčšina ľudí tak pri kúpe bytu v hodnote 100-tisíc eur bude musieť mať nasporených aspoň 20-tisíc.

„Najviac budú dotknuté skupiny ako napríklad ľudia s nižším príjmom v okresných a krajských mestách a hlavne v Bratislave, slobodní, rozvedení, prípadne manželia s jedným príjmom, ľudia bez vlastných úspor či ľudia, ktorí už dnes splácajú inú hypotéku, prípadne viac menších úverov,“ vraví výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik.

Ak niekto plánuje hypotéku, ktorá by prekračovala osemnásobok jeho čistého zárobku, Ovčarik radí, aby sa s úverom radšej poponáhľal. „Pri úveroch je dôležitý dátum podpisu zmluvy. Takže ak klient podpíše zmluvu za starých podmienok, ale čerpanie úveru prebehne neskôr, môže sa novým opatreniam vyhnúť,“ tvrdí Ovčarik. V praxi pritom býva bežné, že rozdiel medzi podpisom zmluvy a čerpaním úveru býva aj niekoľko mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #NBS