Ako sa nezadlžiť na Vianoce

Najväčším rizikom predvianočného obdobia je podľa finančných odborníkov veľké míňanie. Mnoho ľudí nakupuje aj vtedy, ak na to nemá dostatok peňazí, respektíve nevie, koľko presne si môže dovoliť na darčeky minúť. Potom sa musia aj niekoľko mesiacov uskromňovať, aby dokázali splatiť všetky darčeky.

12.12.2017 10:00
peniaze, mince, bankovky, úver, plat, dôchodok,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Najčastejšie skĺzneme, ak nevieme, koľko peňazí chceme a zároveň môžeme minúť,“ hovorí Ivana Miklešová, odborníčka na osobné financie z Partners Group SK. Najdôležitejšie je preto podľa nej si naplánovať výdavky. Vopred by sme si mali napísať zoznam darčekov, čím sa vyhneme emocionálnemu nákupu a tlaku „výhodných akcií“ v obchodoch. „Stanovte si tiež sumu, ktorú môžete minúť. Po tom, ako poznáte maximálnu sumu, ktorú viete vyčleniť, spíšte zoznam obdarovaných. Nakupujte už so zoznamom konkrétnych darčekov, ale aj s predstavou, koľko môžete zaplatiť,“ radí Miklešová.

Najvýhodnejšie je, ak sa na Vianoce začneme pripravovať niekoľko mesiacov vopred. Na jednej strane si môžeme začať sporiť, na druhej strane môžeme sledovať akcie v obchodoch a kúpiť tak darčeky výhodnejšie. „Sú medzi nami takí, ktorí sa snažia nakúpiť dary v riadnom predstihu, no veľká väčšina, a podľa našich prieskumov je to až 43 % Slovákov sa spolieha na nákupy jeden až dva mesiace pred Vianocami, 29 % si necháva nákupy na posledný týždeň a až 17 % nakupuje pár dní pred sviatkami,“ opisuje Miklešová.

Mnoho ľudí v predvianočnom období siaha aj na rezervy, ktoré si odložilo na horšie časy. Pod tento pojem však spadá napríklad strata zamestnania, choroba či iné nepredvídateľné udalosti a nie vianočné sviatky. „Pokiaľ však zvažujeme nákup na splátky, úver či pôžičku, použiť časť rezervy na vykrytie aktuálneho nedostatku je rozumnejšie riešenie, ako sa zadlžiť,“ hovorí Miklešová. K takémuto riešeniu by sa však mali uchýliť len ľudia, ktorí vedia, že peniaze do rezervy čoskoro vrátia. Podľa odborníčky by sme aj po Vianociach mali mať v rezerve stále aspoň trojnásobok mesačných príjmov, hoci optimálna výška je šesťnásobok.

Kto si chce požičať, mal by si premyslieť, na čo peniaze použije. „Určite si neberte úver kvôli maličkostiam, alebo na nákup potravín. Platí totiž, že čím nižšia je pôžička, tým vyšší úrok zaplatíte. Ak sa už plánujete zadlžiť, robte to len kvôli nákupu vecí, ktoré skutočne potrebujete a ktoré budete využívať dlhodobo,“ odporúča Miklešová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úver #Vianoce #nákup na splátky