Vianoce na úver? Radšej nie

Pre väčšinu ľudí znamenajú Vianoce zvýšenú finančnú záťaž. Podľa prieskumu spoločnosti KRUK sa až 15 percent Slovákov kvôli nákupu vianočných darčekov zadlžuje. Väčšinou si požičiavajú 400 až 800 eur.

08.12.2017 10:06
darčeky, Vianoce, vianočné, vianočný Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Erik Németh z OVB Allfinanz Slovensko tvrdí, že práve vianočné pôžičky sú začiatkom finančných problémov mnohých rodín. Vďaka úveru si síce môžeme užiť zopár bohatších dní, no potom sa musia dlhé mesiace alebo dokonca roky uskromňovať, aby tento čas hojnosti dokázali zaplatiť. „Radím každému, kto si zvykne brať úver na darčeky, aby to tieto Vianoce skúsil bez úveru. Zároveň si môže spočítať, koľko by ho úver stál na úrokoch a za zlomok týchto peňazí urobiť pre seba niečo užitočné, napríklad absolvovať kurz a získať tak lepšiu prácu. Neinvestujte do vecí, ktoré hneď po kúpe strácajú hodnotu, ale tak, aby vaša investícia rástla,“ radí Németh.

Ľudia, ktorí si požičiavajú peniaze na vianočné darčeky, najčastejšie využívajú kreditnú kartu, úver od nebankovky, nákup na splátky alebo spotrebný úver. Majitelia kreditných kariet vedia, aké jednoduché je si požičať. Kreditkou zaplatéme rovnako ako s klasickou debetnou kartou, no keďže neplatíme vlastnými peniazmi, musíme tento dlh neskôr vrátiť. „Ak máte kreditku, splácajte vždy všetky požičané peniaze v bezúročnom období. Čiže do najbližšieho dátumu na výpise,“ hovorí Németh. Kto nestihne splatiť všetky peniaze v bezúročnom období, musí počítať s úrokom, ktorý sa pohybuje až okolo 20 percent ročne.

Úver od nebankovky stojí výrazne viac ako bankový. Zákon celkovú mieru nákladov obmedzuje na dvojnásobok tej bankovej, aj tak však za úver zaplatíte aj desiatky percent ročne. Nákup na splátky sa zase v reklame objavuje aj s nulovým navýšením. V skutočnosti však ani zďaleka nie je bezplatný. Nízka mesačná splátka pri maximálnej splatnosti 10 rokov láka ku kúpe drahších vecí, ktoré napokon dvojnásobne preplatíte.

Za spotrebný úver, ktorý možno získať na jeden až osem rokov, sa platí úrok 5 až 15 percent ročne. Pri dlhom splácaní môžete vianočný darček aj viacnásobne preplatiť. Vyhnúť by ste sa mali predovšetkým tomu, aby životnosť kupovaného produktu nebola kratšia ako dĺžka splácania úveru. V takom prípade sa totiž môže napríklad stať, že ešte nebudete mať splatený jeden spotrebič a už budete potrebovať nový.

Ako preplatiť Vianoce čo najmenej?

1. Plánujte si nákupy dopredu

Pri spontánnych nákupoch, čiže keď sa prechádzate po obchode a čakáte, čo vám padne do oka, ľudia míňajú najviac. „Preto je najlepšie pohľadať darčeky na internete a naplánovať si kúpu dopredu,“ vraví Erik Németh z OVB.

2. Vytvorte si rezervu

Ideálne je naplánovať kúpu darčekov pol roka dopredu, celkovú čiastku si rozpočítať na mesiace a z každej výplaty si ako prvé odložiť potrebnú sumu bokom. Takto sa vyhnete zadlžovaniu a zbytočne neplatíte úroky.

3. Kupujte darčeky, na ktoré reálne máte

Je ťažké odoprieť vlastným deťom vysnívané darčeky. Avšak kúpou darčekov na drahý úver im nijako nepomôžete, práve naopak, celá rodina trpí a musí sa ďalšie roky uskromňovať. „800 eur je mesačný plat polovice obyvateľov Slovenska. Ak ho celý miniete len na darčeky, bude vám citeľne chýbať. Ak si túto sumu požičiate, musíte sa dlhé mesiace až roky uskromňovať,“ tvrdí Németh.

4. Ak sa neviete vyhnúť úveru, znížte si splátku na minimum

Spotrebné úvery sú úročené 5 až 15 percentami v závislosti od banky, ponuky a vašej bonity. „Nie je podstatné, aké úroky vidíte v reklame, treba si dôkladne preveriť podmienky. S najnižším úrokom môžu napríklad počítať len ľudia, ktorí spĺňajú najprísnejšie podmienky,“ hovorí odborník z OVB. Kľúčové je porovnávať namiesto úroku ročnú percentuálnu miera nákladov (RPMN), ktorá obsahuje úrok aj všetky súvisiace náklady, napríklad poplatok za získanie úveru, poistenie, povinný bežný účet a podobne.

5. Vyberte si krátku splatnosť

Spotrebný úver sa dá splácať 1 až 8 rokov. Čím kratšiu splatnosť si vyberiete, tým menej zaplatíte na úrokoch.

6. Myslite na zabezpečenie

Ľudia berú úver ako niečo bežné, netreba však zabúdať, že je to dlhodobý záväzok splácať požičané peniaze každý mesiac. Bez ohľadu na to, či máte alebo nemáte prácu, či ste chorí alebo máte nečakane extrémne vysoké výdavky. „Preto by každý pracujúci človek, minimálne však hlavný živiteľ rodiny, mal mať zabezpečenie pred nečakanými životnými udalosťami. Životné poistenie pomôže splácať pôžičku, aby si rodina nemusela brať nový úver na splatenie toho starého a nedostala sa do úverovej špirály,“ tvrdí Német.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #kreditná karta #Vianoce #nákup na splátky