Čo robiť, ak nedokážete splácať úver?

Aj keď sa znižuje podiel ľudí, ktorí nesplácajú svoj úver, do zlej finančnej situácie sa môže dostať každý. V prípade straty zamestnania či dlhotrvajúcej práceneschopnosti sa môže ktokoľvek dostať do situácie, že nebude zvládať splácať svoj úver.

27.10.2017 11:13
bankrot, úver, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ešte pred dvadsiatimi rokmi bolo v omeškaní každé trináste euro, ktoré banky požičali. Dnes je to každé 29-te požičané euro. Podiel zlyhaných úverov sa tak podľa údajov Národnej banky Slovenska znížil na polovicu a dosahuje 3,4 percenta.

Najdisciplino­vanejší sme pritom pri splácaní úverov na bývanie, kde podiel zlyhaných úverov dosahuje 2,1 percenta. Výrazne horšie je už pri splácaní spotrebných pôžičiek. Tu podiel zlyhaných úverov dosahuje až 8,3 percenta. V posledných troch rokoch však tento podiel postupne klesá.

Ako predísť neschopnosti splácať úver

1. Zadlžujte sa s rozumom. Splátky našich úverov by nemali tvoriť viac ako 40 % čistého príjmu. Rovnako dôležité je vytvárať si rezervu a pravidelne odkladať aspoň 10 % z výplaty, aby sme sa tak pripravili na nečakané výdavky, respektíve, aby sme ľahšie zvládli splácanie úveru aj pri dočasnom výpadku príjmu.

2. Nastavte si zvládnuteľné splátky. Vyrátajte si výšku mesačnej splátky tak, aby pre vás nebola veľkou finančnou záťažou. „Klientom odporúčame zvoliť si dobu splácania tak, aby výsledná splátka vyhovovala ich možnostiam. Je vhodnejšie voliť dlhšiu lehotu splatnosti a znížiť si tak mesačné zaťaženie. Vďaka tomu budú schopní vytvoriť si potrebnú rezervu a tú môžu o pár rokov použiť práve na predčasné splatenie úveru,“ radí Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky.

3. Úver si poistite. Ide síce o peniaze navyše, ale keď sa dostanete do nečakanej a zložitej životnej situácie, tento záväzok za vás na seba dočasne prevezme poisťovňa. Podmienky poistenia schopnosti splácať úver má každý poskytovateľ tejto služby nastavené individuálne. Väčšinou sa však vzťahuje napríklad na stratu zamestnania, osobný bankrot, trvalú invaliditu, úraz s následkom pracovnej neschopnosti a podobne.

4. Komunikujte s bankou. Najhoršie je prestať splácať a neinformovať banku o našich dôvodoch. V takom prípade od nej získate negatívny záznam do úverového registra, čím sa zníži vaša bonita a v budúcnosti aj šanca získať ďalší úver. Pri pretrvávajúcej neochote klienta dohodnúť sa s bankou, vymáhaním dlhu poverí exekútora. V prípade vzniku nečakanej životnej situácie, kvôli ktorej sa dostanete do dočasnej neschopnosti splácať úver, preto ihneď kontaktujte svoju banku a informujte ju o daných okolnostiach. Banka vám môže ponúknuť niekoľko možností riešenia: odklad splátky, predlženie lehoty splatnosti, úprava splátkového kalendára, aby vyhovoval vašim možnostiam, konsolidáciu úverov.

Zdroj: Poštová banka

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zlyhané úvery #splátky