Neplatičov úverov ubúda

Podiel zlyhaných úverov v retailovej oblasti aj v prvom polroku pokračoval v poklese.

13.10.2016 13:58
pôžička, dôchodci, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako ďalej informovala Národná banka Slovenska, ku koncu júna predstavoval hodnotu 3,8 %. Pri úveroch na bývanie poklesol na 2,5 %.

K zníženiu rizikovosti prispieva aj ďalší pokles úverov s podielom hodnoty úveru k hodnote nehnuteľností nad 90 %. Pri spotrebiteľských úveroch naopak podiel zlyhaných úverov vzrástol z decembrovej úrovne 7,3 % na júnových 8,1 percenta.

Úverové štandardy na retailové úvery sa podľa centrálnej banky zásadnejšie nemenili, ale banky v prieskume o bankových úveroch vykázali plošný pokles úrokových marží pre priemerných aj rizikových klientov. Týkalo sa to oboch hlavných kategórií úverov, obzvlášť pri úveroch na bývanie bol vývoj pripísaný tlaku konkurencie. Banky zároveň vnímali veľmi intenzívny dopyt po úveroch podmienený vývojom na trhu nehnuteľností, rastúcou spotrebiteľskou dôverou, úrovňou úrokových sadzieb a záujmom o refinancovanie existujúcich úverov.

Podiel zlyhaných úverov v podnikovom segmente pokračoval v medziročnom poklese a k júnu tohto roka dosiahol úroveň 7,1 %. Na tento vývoj vplýval podľa národnej banky nielen stále rastúci objem podnikových úverov, ale v ešte výraznejšej miere aj klesajúci objem zlyhaných úverov. Zlepšenie podnikového portfólia možno do veľkej miery pripísať podľa NBS priaznivej situácii v ekonomike a podnikovom sektore.

debata chyba
Viac na túto tému: #zlyhané úvery