Aké úvery na rekonštrukciu ponúkajú stavebné sporiteľne

Rekonštrukciu možno zaplatiť zo stavebného úveru i z medziúveru.

01.10.2014 09:52
peniaze, dar, úver, splátka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prvá stavebná sporiteľňa

  • Konkrétny druh úveru použitý na financovanie potrieb konkrétneho klienta závisí od vzťahu klienta s PSS, resp. jeho bonity a sporiacej či úverovej histórie a, samozrejme, od výšky úveru. V prípade, že klient má uzatvorenú zmluvu o stavebnom sporení a pravidelne si sporí aspoň dvanásť mesiacov, jeho bonitu považujeme za preverenú do výšky mesačných vkladov. Po splnení podmienok má preto nárok na rôzne typy medziúverov alebo stavebný úver, ktoré však majú výhodnejšie podmienky, aké platia pre úplne nového, neprevereného klienta, ktorý žiada o úver.
  • Na drobné rekonštrukcie je vhodný mimoriadny medziúver bez záložného práva, ktorého výška sa môže pohybovať od 3– do 15-tisíc eur. O takýto úver môže požiadať úplne nový klient. Nie je potrebné predchádzajúce sporenie ani žiadny počiatočný vklad. Tento druh úveru je podobný spotrebiteľským úverom v bežných komerčných bankách. Jeho výhodou však je, že klient ho môže splácať 10 až 30 rokov. Úroková sadzba sa začína od 7,69 % ročne. Ak však klient chce zabezpečiť úver nehnuteľnosťou, má možnosť využiť lacnejšie medziúvery s úrokovými sadzbami už od 3,69 % ročne.
  • Stavebný úver je určený pre tých klientov, ktorí najskôr sporili minimálne dva roky a splnili podmienku nasporenia minimálnej sumy (25 % z cieľovej sumy ich zmluvy o stavebnom sporení). Klienti majú garantovanú ročnú úrokovú sadzbu už od 2,9 % počas celej doby splácania úveru.
  • Klienti môžu požiadať aj o tieto medziúvery:
    • Mimoriadny medziúver – môže klient získať bez počiatočného vkladu či predchádzajúceho sporenia, je určený na rýchle financovanie bývania, napr. na kúpu bytu či rodinného domu, ich výstavbu alebo rekonštrukciu. Jeho formou je aj úver XXL konštant – ide tiež o úver bez počiatočného vkladu či predchádzajúceho sporenia, klient si vyberá dobu splácania úveru od 10 až do 30 rokov.
    • Medziúver s podmienkami stavebného úveru – je medziúver s počiatočným vkladom alebo nasporenou sumou vo výške dohodnutého voliteľného pridelenia.
    • Následný úver – je medziúver so zvýhodnenou ročnou úrokovou sadzbou. Klient ho môže získať, ak minimálne 12 mesiacov sporí alebo spláca úver v PSS, alebo spláca úver v inej banke a má dobrú platobnú disciplínu. Navyše, ak u nás čerpá úver so záložným právom na nehnuteľnosť a má záujem o ďalší úver so záložným právom, môže byť zábezpekou ten istý záložný objekt. Ušetrí tak poplatky za vystavenie nového znaleckého posudku.
    • Medziúver s hodnotiacim číslom rovným alebo vyšším ako 5 – pri tomto type medziúveru ponúkame možnosť získať ho až do výšky 40-tisíc eur bez založenia nehnuteľnosti. Podmienkou je nasporenie aspoň 50 % z cieľovej sumy.
  • Úroková sadzba medziúverov závisí od zvoleného druhu úveru, od zábezpeky úveru (záložné právo alebo bez záložného práva) a od toho, či je úver s rizikovým životným poistením (RŽP) alebo bez neho. V prípade, že sa klient rizikovo poistí, je úroková sadzba o 0,1 % nižšia oproti úveru bez RŽP.

ČSOB stavebná sporiteľňa

  • Fyzická osoba, ktorá si chce požičať do 7 000 eur, má dve možnosti. Ak by mal klient čo zrefinancovať, ČSOB stavebná sporiteľňa by mu ponúkla medziúver, v rámci ktorého by si splatil existujúci úver a plus zobral si toľko, čo potrebuje navyše. Medziúver by potom získal s úrokom od 6,67 percenta a so splatnosťou 20 rokov. Pri úvere vo výške 7 000 eur by bola splátka 55,39 eura. Ak by nemal čo zrefinancovať (ani nie je náš klient, ktorý u nás pravidelne sporí 12 mesiacov, alebo spláca úver), mohol by získať medziúver s úrokom od 8,85 % na 10 rokov, kde pri úvere 7 000 eur by bola splátka 87,79 eura.
  • Úvery do výšky 25 000 eur možno získať aj bez zabezpečenia pri rovnakých podmienkach ako v prípade nižších úverov. Úvery nad 25 000 eur môžu noví klienti získať už len so zabezpečením nehnuteľnosťou, kde ČSOB stavebná sporiteľňa ponúka sadzbu medziúveru od 2,6 % s fixáciou na tri roky a so splatnosťou do 30 rokov.

Wüstenrot stavebná sporiteľňa

  • Na údržbu, obnovu či rekonštrukciu bytu alebo domu menšieho rozsahu môže majiteľ nehnuteľnosti využiť z ponuky Wüstenrot stavebnej sporiteľne medziúver (aj nový klient) alebo stavebný úver (ak je stavebným sporiteľom) so zvýhodnenými podmienkami preukazovania bonity klienta (resp. bez dokladovania výšky príjmu) a zvýhodnenými podmienkami zaručenia úveru – len ručiteľom, poistením dlžnej sumy alebo vinkuláciou životného poistenia. Medziúver od 2 700 eur až do 20 000 eur, resp. 30 000 eur (podľa zvoleného produktu) môže klient získať aj bez predchádzajúceho sporenia (požiadať o medziúver teda môže hneď pri prvej návšteve stavebnej sporiteľne), a to s úrokom 6,99 % ročne. Neskôr vo fáze stavebného úveru je úrok 6 % ročne. Doba splácania sa pohybuje v rozmedzí od 13 do 20 rokov, v závislosti od výšky úveru, výšky mesačnej splátky (t. j. zvolených parametrov).
  • Ak má klient v pláne realizovať finančne náročnejšiu rekonštrukciu a má možnosť potrebný úver zaručiť nehnuteľnosťou, má vo Wüstenrot stavebnej sporiteľni k dispozícii medziúver na financovanie bývania. Ten môže čerpať bez čakania (bez sporenia), len za 1,99 % ročne, ktoré má garantované až na 5 rokov a v ďalších rokoch úročenie nepresiahne 4 % ročne, čo má klient takisto garantované, a to aj v prípade najdlhšej doby splácania až 27 rokov (klient má však na výber aj kratšie lehoty splatnosti – 10, 15 alebo 20 rokov). Tento typ úveru na bývanie je k dispozícii od 7 000 eur až do 200 000 eur na osobu. Wüstenrot má v ponuke aj úvery na okamžité financovanie bývania za 2,99 % ročne alebo 3,49 % ročne, pričom jednotlivé typy úverov sa líšia napríklad výškou splátky a podobne. Klient si môže vybrať financovanie, ktoré najviac vyhovuje jeho individuálnym potrebám a finančným možnostiam.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie #úver na rekonštrukciu