Nebankovky lákajú ľudí na drahé pôžičky cez podivné reklamy

Nebankové spoločnosti už deväť dní musia ľuďom požičiavať v súlade s úrokovým stropom stanoveným vládou. Finančné domy tak na najpoužívanejších spotrebných úveroch splatných v rozmedzí jedného až piatich rokov môžu zarobiť maximálne 29,4 percenta za rok. Napriek tomu sa v televízii či na internete objavujú reklamy na drahé úvery.

09.06.2014 12:04
úver, starosti, problém, problémy, smútok,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (31)

„Údaje v reklame sú len informačné a na ich základe nie je možné určiť, či nebankové spoločnosti porušujú zákon. K porušeniu zákona príde, až keď maximálna výška odplaty (úrokový strop) v podpísanej úverovej zmluve, prekročí štátom stanovený limit,“ povedala štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. V televízií aktuálne beží reklama na úvery od spoločnosti Provident s ročnou percentuálnou mierou nákladov 57 percent. „Uvedený príklad je v súlade s platnou legislatívou,“ uviedla Diana Priechodská Brodnianska, hovorkyňa spoločnosti Provident.

Ďalšia spoločnosť Ferratum Bank má na svojej webovej stránke reklamu na pôžičku 75 eur, splatnú za 15 dní, kedy klient nebankovke vráti 93,75 eura s ročnou percentuálnou mierou nákladov (RPMN) vo výške 22 710,96 percenta. Pri pôžičkách do sto eur je úrokový strop stanovený pevne na úrovni 30 percent za rok. Ferratum Bank tiež tvrdí, že touto reklamou zákon neporušuje a v reálnom živote ľudom poskytne len pôžičky pod vládou stanovený úrokový strop.

Ministerstvo spravodlivosti finančné domy varuje. „Ak nebanková spoločnosť požičia nad štátom stanovený limit, tak zmluva je automaticky neplatná a dlžník musí vrátiť len požičanú sumu,“ uviedla Jankovská. Napríklad na pôžičke 2-tisíc eur môže nebankovka za rok maximálne zarobiť 588 eur po započítaní všetkých poplatkov a úroku. Ak by po započítaní všetkých poplatkov a úroku zarobila len o euro viac, zmluva je automaticky neplatná. V takom prípade musí dlžník vrátiť nebankovke len požičaných 2-tisíc eur. Celkovo vláda vo svojom nariadení stanovila až 11 úrokových stropov. Napríklad hypotéky s fixovaným úrokom v rozmedzí jedného až piatich rokov môžu byť poskytované maximálne za ročný úrok 7,58 percenta. Pri kúpe automobilu na lízing splatný do piatich rokov zas môže byť maximálny úrok 10,96 percenta za rok.

Úrokový strop na Slovensku funguje od prvého júna 2014 a prvé tri mesiace je určovaný ako dvojnásobok priemerných úrokov bánk. „V prechodnom období je maximálna odplata stanovená podstatne prísnejšie, čo nedáva poskytovateľom žiadny priestor na prispôsobenie sa novej regulácii. Takto prísne stanovená maximálna odplata je pre slovenský trh spotrebiteľských úverov dlhodobo neudržateľná,“ povedal Ivan Kahanec, výkonný tajomník Asociácie poskytovateľov spotrebiteľských úverov.

Po skončení prechodného obdobia troch mesiacov sa úrokový strop začne určovať na základne ročnej percentuálnej miery nákladov. Vo väčšine prípadov tak nebankové spoločnosti budú môcť požičiavať drahšie. Kým dnes pri spotrebných úveroch do 1 500 eur môže byť maximálny zisk nebankoviek 29,4 percenta, tak v septembri stúpne na 45,18 percenta. Splátka pôžičky 3-tisíc eur bude 97 eur za mesiac pri zisku nebankovky vo výške 29,4 percenta za rok. Klient tak nebankovke za päť rokov vráti 5 820 eur. Ak si bude môcť nebankovka pri tom istom úvere účtovať zisk 45,18 percenta za rok, mesačná splátka stúpne na 128 eur. V tomto prípade tak klient nebankovke celkovo vráti 7 680 eur. Na zdvihnutí úrokového stropu tak v tomto prípade ľudia stratia 1 860 eur.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #nebankové spoločnosti #úrokový strop