Porazí štát úžernícke nebankovky?

Podľa predstáv vlády by mali od nedele skončiť úžernícke pôžičky od nebankových spoločností. Najčastejšie využívané úvery splatné v rozmedzí jedného až piatich rokov dostanú od 1. júna úrokový strop 29,4 percenta za rok. Úžerníci sa však môžu pokúsiť obísť zákon napríklad "zamaskovaním" predražených pôžičiek.

01.06.2014 12:00
debata (27)

Podľa zákona sa úrokový strop vzťahuje len na spotrebiteľské pôžičky bežným ľuďom a nijako neobmedzuje úvery pre podnikateľov a živnostníkov. Nebankovky formálne poskytujú pôžičky napríklad na výkon povolania a pri spore potom tvrdia, že nejde o spotrebiteľské pôžičky.

„V praxi sme sa stretli so snahou poskytovať spotrebiteľské pôžičky ako iné úvery. Je to nemorálne a súdy by takéto zmluvy mali označiť na neplatné,“ povedala štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Ľuďom by v prípadných súdnych sporoch s nebankovkami malo pomôcť aj prísnejšie stanovenie úžery v zákone.

O tom, že snaha obísť zákon je problémom už dnes, svedčia aj skúsenosti Slovenskej obchodnej inšpekcie.

„Pre porušovanie zákona o spotrebiteľských úveroch sme chceli zrušiť jednu nebankovú spoločnosť. Obrátili sme sa na Národnú banku Slovenska, nech ju vymaže z registra veriteľov, ale bolo nám povedané, že táto spoločnosť neposkytla žiaden spotrebiteľský úver,“ uviedla Nadežda Machútová, riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie. V jednom takomto prípade musel až súd rozhodnúť, že nešlo o podnikateľský úver na výkon povolania, keďže bol poskytnutý invalidnej dôchodkyni na vozíku.

Slovenská obchodná inšpekcia si vedie register nebankových spoločností aj s ich rizikovým profilom pri porušovaní zákona. „Od 1. júna 2014 začne prebiehať preregistrovanie nebankových spoločností. Subjekty dlhodobo porušujúce zákon budú vymazané z registra veriteľov a príde tak k prečisteniu trhu od úžerníckych nebankoviek,“ pokračuje Machútová. Doteraz inšpektori porušovanie zákonov trestali pokutami. Zároveň Slovenská obchodná inšpekcia pripravuje kontroly na dodržiavanie úrokového stropu, ktorý začne platiť už túto nedeľu.

„V praxi vždy určitú dobu trvá, kým firmy upravia svoje podnikanie tak, aby bolo v súlade so zákonom. Tiež budú pokusy obísť zákon, na čo bude treba reagovať ďalšími úpravami legislatívy,“ zhodnotila Machútová. Boj proti úžere tak bude beh na dlhé trate.

Podľa predstáv ministerstva spravodlivosti si nebankové spoločnosti musia úrokový strop vypočítať samy na základe štatistík Národnej banky Slovenska. Podľa ministerstva spravodlivosti môžu ľudia od 1. júna pri kúpe nehnuteľnosti preplatiť úver splatný v rozmedzí od päť do desať rokov maximálne o 12,84 percenta ročne. Financovanie kúpy auta na lízing môže byť maximálne za úrok 15,8 percenta. Osobitne je hranica maximálne 30 percent za rok stanovená pre pôžičky do 100 eur.

Úrokový strop sa však má podľa nariadenia vlády výrazne zvýšiť od 1. septembra 2014. Najvyššia sadzba má byť napríklad pri úvere do 1 500 eur splatnom od 3 do 6 mesiacov asi 55 percent.

"Na to, aby zákon proti úžere začal platiť, sme museli pripraviť prechodné riešenie. Nevidím v tom problém, keďže ak sa nižšia maximálna odplata (úrokový strop) ujme v praxi, nemusí prísť nakoniec v septembri k jej zvyšovaniu,“ uzavrela Jankovská. Úrokový strop je v zákone definovaný pojmom maximálna odplata. V nej sú započítané všetky úroky a poplatky súvisiace s poskytnutím ú­veru.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #úžera