Ľudia sa rekordne zadlžujú

Slováci sa tento rok rekordne zadlžujú. Stav úverovej zaťaženosti obyvateľstva sa ku koncu septembra zvýšil oproti údajom v závere minulého roka o 1,25 miliardy eur.

22.11.2013 14:14
hypotéka, bývanie, sťahovanie, úver, byt Foto:
Ilustračné foto.
debata (19)

Podobný objem úverov si za prvé tri štvrťroky ľudia v minulých rokoch nezobrali. Podľa údajov Národnej banky Slovenska tak ľudia majú nabrané úvery spolu za takmer 19,1 miliardy eur. Z toho 14,4 miliardy eur sú úvery na bývanie.

Za rastom úverov sú viaceré faktory. Úročenie úverov je na historickom minime, aj keď stále na Slovensku zaostáva s výnimkou Cypru za zvyškom eurozóny. Tiež pri cenách bytov už analytici nečakajú veľké pohyby. Ľudia so stabilným zamestnaním zvažujúci hypotéku tak väčšinou po úvere aj skutočne siahajú. Mimoriadne výhodné je vyplatiť starý úver novým, keďže úroky sú teraz podstatne nižšie ako v minulosti. Rozdiely v splátkach sú aj v desiatkach eur mesačne.

„Po novom úvere siahame aj preto, aby sme si ním výhodne refinancovali nejaký iný už existujúci dlh, prípadne aby sme si prostredníctvom neho spojili viac úverov do jedného prehľadnejšieho,“ potvrdzuje nový trend analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Po kríze roku 2008 Slováci často váhali s kúpou bytu, keďže ceny prudko padali. Momentálne sa však ceny bytov a domov dostali do obdobia cenovej stability. „Súčasný ekonomický vývoj v krajine a s ním súvisiaca vysoká miera nezamestnanosti zatiaľ nenaznačujú, že by v roku 2013, ale ani v roku 2014 mali začať ceny nehnuteľností výraznejšie rásť. Ani výraznejší pokles sa nám už však nezdá pravdepodobným,“ dodala Sadovská.

Hoci stav úverov obyvateľstva narastá rýchlejším tempom ako stav vkladov, v bankách majú ľudia stále viac uložených peňazí ako z nich požičaných. Na 100 eur v banke obyvateľmi vložených pripadá totiž 75 eur z banky klientom požičaných.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #zadĺženosť