Štúdium na vysokej škole je drahé, študenti si môžu požičať

Študovať na vysokej škole je finančne náročné. Slovenskí študenti minú počas školského roka priemerne 3 600 eur. Na školné, pomôcky do školy a učebnice však potrebujú len desatinu tejto sumy. Zvyšok minú na stravu, ubytovanie, dopravu či nákupy, výraznú časť peňazí zhltnú aj voľnočasové aktivity.

13.09.2013 09:50
študentka, študent, škola Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Najvyššie finančné nároky majú študenti Ekonomickej univerzity v Bratislave, ktorí minú priemerne 4 400 eur počas roka, najmenej peňazí potrebujú vysokoškoláci z Katolíckej univerzity v Ružomberku, ktorým stačí 2 100 eur. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre VÚB banku robila agentúra 2muse.

Dve tretiny vysokoškolákov hovoria, že majú dostatok peňazí, no mnohí sa zároveň obávajú finančnej náročnosti štúdia. Zdrojom financií sú pre nich predovšetkým rodičia. Dve tretiny vysokoškolákov kvôli peniazom brigádujú počas leta a len o niečo menej ich pracuje aj počas školského roka.

Nie v každom prípade však rodičia dokážu pokryť náklady na štúdium. Jednou z možností financovania štúdia je aj úver od banky určený priamo pre študentov. Takýto produkt ponúkajú viaceré banky. Napríklad VÚB ponúka Flexipôžičku pre študentov. Vysokoškoláci si s ňou môžu požičať až 5 000 eur na obdobie jedného až šiestich rokov. Zvýhodnená úroková sadzba je platná pre každého záujemcu, aktívni študenti úver získajú ešte o percento lacnejšie. „Zľavu dáme študentom, ktorí majú výborný prospech, zapájajú sa do študentskej vedeckej odbornej činnosti alebo sú aktívnymi dobrovoľníkmi. Okrem lepšej sadzby ušetria aj polovicu poplatku za poskytnutie úveru,“ hovorí Melinda Péková, vedúca oddelenia úverov VÚB banky. Pôžička je bezúčelová, takže z nej študent môže zaplatiť čokoľvek – školné, internát, počítač, alebo aj zahraničný študijný pobyt.

Úver ponúka aj UniCredit Bank. „Študentom vysokých škôl denného štúdia, ktorí si na štúdium potrebujú požičať, ponúkame spotrebný úver až do výšky 10-tisic eur s možnosťou odkladu splátok istiny počas dĺžky obdobia štúdia. Do 2 000 eur získajú mladí úver aj bez dokladovania príjmu rodičov, rodičia však pristupujú k záväzku a podpisujú spolu so študentom zmluvu o úvere,“ vysvetľuje Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.

Slovenská sporiteľňa podľa hovorcu Štefana Frimmera ponúka študentom denného štúdia už od prvého ročníka a interným doktorandom vo veku od 18 do 26 rokov zvýhodnený Spotrebný úver na Čokoľvek pre vysokoškolákov. Úver je vo výške od 1 000 do 8 500 eur a banka ho poskytuje všetkým študentom bez ohľadu na to, v akej krajine študujú. „Je to bezúčelový úver, preto nie je potrebné dokladovať, na čo boli poskytnuté finančné prostriedky použité. Všetkým študentom poskytujeme tieto úvery s rovnakou úrokovou sadzbou, ktorá zostáva nezmenená až do konca doby splatnosti úveru,“ dodáva Frimmer.

„Výška študentského úveru je medzi 600 až 6 000 eurami s tým, že študent si môže zvoliť splatnosť až 10 rokov. Peniaze môže mať na svojom účte ihneď, môže ich použiť na čokoľvek, čo potrebuje, bez toho, aby nám musel účel ich použitia dokladovať. Pri spotrebiteľských úveroch ponúkame pre všetkých študentov rovnaké podmienky,“ konštatovala Zuzana Eliášová z ČSOB.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #študenstké úvery