Úvery pre ľudí s nízkymi príjmami majú háčik

Lákanie bánk na lacné úvery si musia ľudia zvážiť viac, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Historicky najnižšie úroky pri spotrebných úveroch môžu síce získať aj občania s čistými príjmami už od 310 eur mesačne. Lacné úvery pre nich však majú háčik. V porovnaní s lepšie zarábajúcimi občanmi musia počítať s dlhším obdobím splácania, a preto vrátia banke výrazne viac.

26.04.2013 12:01
poplatok, poplatky, euro, eurá, peniaze,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Ak by klient žiadal o úver 7-tisíc eur s dobou splácania 48 mesiacov a nemal by žiadne iné záväzky, potreboval by mesačný príjem aspoň 450 eur,“ povedal hovorca banky Zuno Lukáš Tomisa. Po podpise úverovej zmluvy by klient s takýmto príjmom za štyri roky banke vrátil 8¤030 eur. Ak by čistý mesačný príjem žiadateľa bol 310 eur, banka by mu ten istý úver poskytla len pri maximálnej dobe splácania, čo je 72 mesiacov. Po šiestich rokoch splácania však klient s mesačným príjmom 310 eur nakoniec finančnému domu vráti 8¤568 eur, čo je o 538 viac v porovnaní s lepšie zarábajúcim klientom.

Prepočty sú robené pri ročnej percentuálnej miere nákladov na úrovni 7,12 percenta. Teda ukazovateľa, v ktorom sú okrem úroku započítané aj všetky ostatné poplatky za vedenie pôžičky. V každom prípade sú v súčasnosti akciové úroky pri spotrebných úveroch jedny z najnižších v histórii Slovenska. „Na to, aby klientovi bola schválená pôžička, musia byť splnené niektoré základné požiadavky a overujeme si najmä profil klienta, jeho predchádzajúcu platobnú disciplínu,“ dodal Tomisa. Inými slovami, ľudia, ktorí mali v minulosti problémy so splácaním úveru, môžu na nízke úroky rovno zabudnúť.

Najnižšie slovenské akcie však stále ani len nedosahujú priemerný úrok pri spotrebných úveroch v krajinách používajúcich spoločnú menu euro, ktorý je na úrovni 6,03 percenta za rok. Podľa štatistík Európskej centrálnej banky si Slováci berú spotrebné úvery s dobou splatnosti od jedného do piatich rokov za priemerný úrok 15,12 percenta. Horšie na tom sú už len Estónci, ktorým banky v priemere na spotrebu požičiavajú za ročný úrok 17,32 percenta. Naopak, najmenej, a to len 4,42, zaplatia susední Rakúšania.

Priestor pre pokles úrokov na trhu tak existuje a s takýmto vývojom počítajú aj samotné banky. „Skôr pravdepodobným sa mi javí mierny pokles sadzieb, najmä kvôli nárastu konkurencie na trhu spotrebných úverov,“ povedal Zdenko Štefanides, hlavný analytik VÚB banky.

Na súčasné klesanie úrokov tlačí najviac obava bánk z možného vyplatenia starého úveru novým lacnejším. „Obavy z refinancovania a zvyšujúca sa konkurencia tak nútili banky, aby úrokové sadzby pri spotrebných úveroch držali na podľa možnosti čo najnižšej úrovni,“ uviedol Martin Šabo, hovorca OTP banky. V tejto banke začína najvýhodnejšia úroková ponuka od 7,2 percenta ročne pri úvere na rekonštrukciu bývania. Najnižšie úroky na trhu väčšinou ponúkajú menšie banky, ktoré sa takto snažia získať nových klientov.

„Osempercentnú úrokovú sadzbu dostanú všetci žiadatelia bez ohľadu na bonitu, ktorí si zvolia poistenie schopnosti splácať úver a zároveň budú využívať niektorý z balíkov služieb podľa vlastného výberu,“ povedala Zuzana Dudáková, hovorkyňa UniCredit Bank Slovakia. Tento finančný dom sa nízkymi úrokmi snaží získať klientov, ktorí si v banke otvoria účet a budú si naň posielať svoju mzdu.

„Na druhej strane, pokles sadzieb bude limitovať vysoká miera nezamestnanosti a tým aj relatívne vysoká pravdepodobnosť nesplatenia spotrebného úveru,“ upozornil Štefanides. Na Slovensku sa splácanie spotrebných úverov dá označiť ako dobré. „Lenže narastá miera zadlženia obyvateľstva, vzrastá aj priemerná dĺžka úverov a je otázne, ako sa tieto faktory premietnu do budúceho vývoja,“ pokračoval Štefanides.

Drobné nepríjemnosti sa začínajú zobrazovať už v posledných štatistikách finančného trhu. „Platobná disciplína našich klientov je dobrá, vyvíja sa podľa našich očakávaní. Zvýšenie miery nezamestnanosti na Slovensku sa však čiastočne prenieslo do nárastu žiadosti o reštruktura­lizáciu v prvom štvrťroku tohto roka,“ uzavrel Štefan Frimmer, hovorca Slovenskej sporiteľne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba