Úroky z úverov by mohli klesnúť

Slováci platia za úvery jeden z najvyšších úrokov v eurozóne. Kým úvery na bývanie banky na Slovensku vlani poskytovali s priemerným úrokom 4,77 percenta, v eurozóne bol priemerný úrok 3,25 percenta. Drahšie ako na Slovensku požičiavali len banky na Cypre. Lacnejšie ako Slováci si hypotéky brali aj Gréci.

08.05.2012 06:30
hypotéka, dom, úroky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zo štatistík Národnej banky Slovenska vyplýva, že úroky z hypoték sú v súčasnosti najnižšie od polovice minulého roku. „Vzhľadom na aktuálny vývoj trhových sadzieb by mohli sadzby na hypotéky ešte mierne klesnúť. A to tiež kvôli sezóne,“ povedal analytik ČSOB Marek Gábriš. Ako sa budú sadzby vyvíjať ďalej, bude závisieť najmä od vývoja dlhovej krízy. „Vo finančnom sektore panuje stále napätie kvôli zadlženým krajinám a eventuálny návrat paniky môže rozšíriť rizikové prirážky,“ tvrdí Gábriš.

Analytik Tatra banky Juraj Valachy tvrdí, že úroky z hypotekárnych úverov ovplyvňujú najmä dlhodobé sadzby. A tie sú v súčasnosti zase predovšetkým pod vplyvom štátnych cenných papierov, ktoré najmä v novembri minulého roku prudko vzrástli pre obavy z vystupňovania dlhovej krízy. „Začiatkom roka 2012 došlo k upokojeniu situácie na finančných trhoch a výnosy slovenských dlhopisov sa dostali na októbrovú úroveň. Pokiaľ by sa ďalej znížili aj sadzby štátnych dlhopisov, mohlo by sa to v konečnom dôsledku prejaviť aj na nižších hypotekárnych sadzbách,“ povedal Valachy.

Zmeny v úročení úverov však pravdepodobne budú len minimálne. „Predpokladám, že úrokové sadzby na úveroch sa v nasledujúcich mesiacoch výraznejšie meniť nebudú. Kľúčové úrokové sadzby Európskej centrálnej banky zrejme ostanú na terajších úrovniach,“ vraví analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Napriek tomu, že podľa nej môžu vzrásť náklady na kapitál a likviditu a stúpnuť môžu aj rizikové prirážky, tento nárast by mohol tlmiť konkurenčný boj bánk.

Väčší priestor na pokles existuje pri spotrebných úveroch. Slovenské banky tieto úvery s fixáciou od jedného do piatich rokov v marci ponúkali s priemerným úrokom 15,48 percenta. O tom, že existuje priestor na pokles, svedčia akciové ponuky bánk, v rámci ktorých vedia požičať všetkým klientom bez ohľadu na bonitu za menej ako desať percent. Navyše v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2010 v súčasnosti banky dávajú spotrebné úvery o viac ako dve percentá drahšie. Naproti tomu hypotéky s viazanosťou úrokovej sadzby jeden až päť rokov za rovnaké obdobie zlacneli o 0,88 percenta.

Pri spotrebných úveroch však doteraz chýbal väčší konkurenčný boj medzi bankami. Tie väčšinou propagovali len úvery na bývanie. V súčasnosti sa však už viacero bánk púšťa aj do boja o záujemcov o spotrebné pôžičky. V prípade, že sa do súboja zapoja ďalšie banky, mohlo by to klientom priniesť nižšie úrokové sadzby.

Slovenské banky požičiavajú drahšie ako banky v ostatných krajinách eurozóny najmä pre horšiu kondíciu slovenského hospodárstva. Na Slovensku je vysoká miera nezamestnanosti a výkon ekonomiky stále nedosahuje úroveň západoeurópskych krajín. Banky tvrdia, že preto existuje aj väčšie riziko, že slovenskí klienti prestanú úver splácať. Za to musia zaplatiť všetci dlžníci v podobe vyšších úrokových sadzieb.

debata chyba