Mladomanželom banky požičiavajú lacnejšie

Okrem dotovaných hypoték môžu mladí ľudia využiť aj štátom dotované spotrebné úvery. Sú však určené len pre mladomanželov.

07.05.2012 13:30
obrúčky, svadba, mladomanželia, manželia Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Požiadať o zvýhodnený spotrebný úver môžu mladomanželia do dvoch rokov od sobáša. Požičať si pritom môžu najviac 10–tisíc eur. Získať zvýhodnený úver môžu len v prípade, že ich spoločný príjem nie je vyšší ako 2,6–násobok priemernej mzdy za predchádzajúci kalendárny štvrťrok. V súčasnosti tak môžu o dotovanú pôžičku požiadať manželia, ktorých spoločný príjem nie je vyšší ako 2 204,80 eura. Ďalšou podmienkou je, že obaja manželia nesmú mať pri podávaní žiadosti viac ako 35 rokov.

Kto splní podmienky, môže získať v porovnaní so štandardnou sadzbou úrok nižší o 4,5 percenta. Štát z toho prispeje tromi percentami a banka musí znížiť úrok o ďalších 1,5 percenta. Ak by napríklad niekomu vyšiel štandardný úrok pri spotrebnom úvere vo výške 15 percent, mal by po splnení podmienok získať mladomanželskú pôžičku s úrokom 10,5 percenta.

Úvery pre mladomanželov ponúkajú na Slovensku len štyri banky: ČSOB, Prima banka, VÚB a UniCredit. Podľa Maroša Ovčarika z portálu FinančnáHitparáda. sk z toho, že tento úver neponúkajú všetky banky, možno usudzovať, že o tento typ pôžičky nie je veľký záujem. „Pokiaľ klienti splnia podmienky na poskytnutie pôžičky pre mladomanželov, odporúčam ich využiť, pretože sú cenovo výhodnejšie oproti štandardným pôžičkám,“ vraví Ovčarik.

Keďže ide o mladomanželskú pôžičku, banky vyžadujú okrem štandardných dokladov od žiadateľov aj sobášny list. Klienti, ktorí sa kvalifi kujú na zľavu, majú istotu, že znížený úrok budú mať počas celej splatnosti úveru. Nemala by sa im meniť ani samotná úroková sadzba, a teda ani výška splátky.

V prípade hypotekárnych úverov môžu nižší úrok získať všetci mladí ľudia do 35 rokov, nielen tí, ktorí sú zosobášení. Ak o úver žiada jeden človek, nesmie jeho príjem prekročiť 1,3–násobok priemernej mzdy. V prípade dvoch žiadateľov sa posudzuje ich spoločný príjem, ktorý nesmie byť vyšší ako 2,6–násobok priemerného platu. Ľudia, ktorí splnia podmienky, by mali dostať úrokovú sadzbu nižšiu o tri percentá. Znížený úrok však budú platiť len počas prvých piatich rokov. Potom im banka zvýši úrok na štandardnú úroveň.

2 debata chyba