Ľudia si požičiavajú na spotrebu najviac v histórii

Objem poskytnutých spotrebiteľských úverov prekonal v marci historické maximum z novembra minulého roka.

03.05.2012 13:39
peniaze, splátka, úver, plat, výplata Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Ako ďalej informovala spoločnosť Fincentrum, Slováci si v marci požičali na spotrebu 120 miliónov eur, čo je najviac od zavedenia eura v januári 2009. Výrazné oživenie trhu sa prejavilo aj v segmente úverov na bývanie, keď banky poskytli Slovákom niečo cez 291 miliónov eur a stavebné sporiteľne takmer 41 miliónov eur. V oboch prípadoch ide o medzimesačný nárast o viac ako polovicu.

Aj keď objem úverov na bývanie zďaleka nedosahuje rekordné hodnoty, predstavuje silné oživenie po slabšom začiatku roka. Objem medzimesačne vzrástol o 57,3 %, avšak medziročne je to zníženie o 5,5 %. „Potvrdzuje sa náš odhad, keď sme po slabom začiatku roka hovorili nie o trende poklesu, ale o návrate k normálu po historicky najsilnejšom roku 2011. V jarných mesiacoch sme predpovedali nárast objemu hypoték, čo sa aj naplnilo, pričom výrazné medziročné rasty už vidieť nebudeme,“ povedal analytik Fincentra Ján Porázik.

Objem spotrebiteľských úverov vzrástol medziročne o 17,8 % a medzimesačne o 25,9 %. „Marec síce tradične patrí k silnejším mesiacom v segmente spotrebiteľských úverov, ale nový rekord je období neistej ekonomickej situácie prekvapením. Na druhej strane však netreba zabúdať, že aj segment spotrebiteľských úverov čiastočne slúži na financovanie bývania a rekonštrukciu nehnuteľností, a to nielen prostredníctvom účelových, ale aj bezúčelových úverov, a to najmä pri nižších sumách. Za nárastom objemu nových úverov je aj refinancovanie starších úverov výhodnejšími,“ skonštatoval Porázik.

Po slabšom začiatku roka si polepšila podľa Fincentra aj trojica stavebných sporiteľní. V rámci stavebných úverov poskytli 2,6 milióna eur, čo síce znamená medziročný pokles o 14 %, ale medzimesačný nárast o 43 %. Prostredníctvom stavebných medziúverov si Slováci v marci požičali 38 miliónov eur, čo predstavuje medziročný nárast o 30 % a medzimesačný nárast o viac ako polovicu.

4 debata chyba