Ľudia zabúdajú na nezaplatené faktúry a splátky, rastie počet dlžníkov

Súdy čelia narastajúcemu počtu žalôb. Vyše 35–tisíc dôchodcov, ale aj tisíce rodín s deťmi dostali výzvy z exekútorských úradov. Dôvodom sú neuhradené splátky rôznych pôžičiek od nebankových spoločností, ale aj bánk, neuhradené faktúry za elektrinu, plyn, káblovku či mobil.

26.04.2012 06:30
úver, starosti, problém, problémy, smútok,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Živnostníci meškajú s platbami do Sociálnej a zdravotnej poisťovne. Nezamestnaní nemajú z čoho platiť za byt. To všetko môže skončiť na súde a aj u exekútorov. Situácia sa na východe Slovenska vyhrotila natoľko, že sudcovia Košického kraja volajú po sprísnení pravidiel vzniku a fungovania nebankových spoločností, ktoré ťažia z nedostatku finančných prostriedkov v rodinách.

Dôchodcovia sú príkazom na zrážky z dôchodku zaskočení. „Dôchodok je príjem ako každý iný, pričom výška príjmu, na ktorú exekútor nemôže siahnuť, je stanovená. Pravidlá sú rovnaké ako pri zrážkach zo mzdy,“ vraví exekútor Jozef Blaško. Príkaz na zrážky zasiela exekútor Sociálnej poisťovni a tá vypočíta výšku zrážok, ktorá závisí aj od počtu osôb, ktoré dôchodca vyživuje.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Notárska zápisnica môže konanie na súde zastaviť

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Sociálna poisťovňa ako platiteľ dôchodkovej dávky je povinná vykonávať zrážky z dôchodku. „Postupujeme len a len na základe rozhodnutí súdov, súdnych exekútorov, ale aj priamo daňových úradov, správnych orgánov, ako aj ďalších na to oprávnených osôb. Stáva sa to najmä, ak poberateľ dôchodkovej dávky dobrovoľne nezaplatil peňažnú sumu, ktorej zaplatenie mu bolo uložené vykonateľným rozhodnutím niektorého zo spomínaných subjektov,“ hovorí Jana Ďuriačová, riaditeľka komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

Po tom, čo Sociálna poisťovňa dostane príkaz na vykonávanie zrážok z dôchodku, porovná, či sú identifikačné údaje totožné s údajmi poberateľa dôchodkovej dávky. „Výpočet sumy zrážok je daný. Postupujeme podľa platných predpisov,“ vraví ďalej Ďuriačová. „Zákon stanovuje aj limity, koľko môže exekútor zraziť dôchodcovi z dôchodku. Životné minimum je momentálne stanovené na sumu 189,83 eura a penzistovi po uplatnení zrážok musí z dôchodku zostať najmenej 60 percent zo sumy životného minima, teda musí mu zostať aspoň 113,89 eura. Vymáha sa tak najmä výživné, dane, miestne dane a poplatky, poistné na zdravotné poistenie a na sociálne poistenie, pôžičky od nebankových subjektov a od bánk.“ Pokračovanie – s. 18Ľudia zabúdajú na nezaplatené faktúry

Ľudia sa niekedy aj vedome vyhýbajú preberaniu zásielok, na rôzne výzvy nereagujú, a to je chyba. Po čase už aj zabúdajú, že vôbec nejaký dlh mali. „Stretávame sa s tým často, keď sa vec dostane už k nám. Nevedia kedy a ako dlh vznikol,“ vraví ďalej exekútor Jozef Blaško. „Treba si uvedomiť, že v niektorých regiónoch ľudia nemajú z čoho žiť, tak sú nútení brať si pôžičky aj od nebankových spoločností, kupujú tovar a nezaplatia ho.“ Pokiaľ niekto stratil zamestnanie a nie je schopný platiť ani za byt, mal by konať včas. Bytové družstvá a správcovia neplatičom posielajú výzvy. Môžu sa s nimi dohodnúť aj o splátkovom kalendári, alebo aj o výmene bytu za menší.

Exekútor je vždy povinný upovedomiť dlžníka o začatí exekúcie. Po výzve má ešte 14 dní na to, aby vymáhanú sumu zaplatil. V takom prípade sa trovy exekučného konania znížia o polovicu. Trovy, nie však dlžná suma, tú treba zaplatiť. Inak má exekútor nárok na dvadsaťpercentnú odmenu z vymoženej sumy a keďže je platiteľom DPH, tak na ďalších dvadsať percent z tejto sumy. V jeho odmene sú už zahrnuté všetky výdavky, ktoré s vymáhaním dlžnej sumy mal a vyúčtoval ich exekučnému súdu. „Platíme potrebné znalecké posudky, bankám za sprístupnenie bankových účtov dlžníkov, za sprístupnenie evidencie motorových vozidiel. Neplatíme jedine katastru, kde exekútori majú už bezplatný prístup,“ vraví Blaško.

Proti výzve exekútora je ešte prípustný aj opravný prostriedok. „Ľudia to aj využívajú, dôvody námietok sú presne určené v exekučnom poriadku. Súd rozhodne, či sú odôvodnené. Pokiaľ pritom považuje za potrebné predvolať si účastníkov, tak si ich aj predvolá, je to však skôr výnimka, než pravidlo,“ hovorí Blaško.

Stalo sa, že súd zastavil exekučné konanie, pretože dlžník namietal, že rozsudok nie z vlastnej viny neprevzal. „Stáva sa to, najmä ak sa niekto zdržiava v zahraničí. V takom prípade je však povinnosť zabezpečiť, aby za dotyčnú osobu listiny zo súdov alebo iných úradov niekto preberal. Rozsudok totiž nadobudne právoplatnosť aj keď ho povinná osoba alebo jej splnomocnený zástupca v lehote neprevzali. Jedine platobný rozkaz musí súd doručiť doporučene do vlastných rúk a žalovaný má možnosť proti nemu do 15 dní od prevzatia podať odpor. Ak by ho však neprevzal, tak súd platobný rozkaz zruší a vytýči riadne súdne pojednávanie,“ upozorňuje ďalej exekútor.

V každom prípade, ak sa niekto dlhšie zdržiava mimo svojho trvalého bydliska, prípadne v cudzine, mal by splnomocniť svojich príbuzných na preberanie zásielok. „Môže splnomocniť aj starostu obce, príslušnej mestskej časti, ale môže splnomocniť na preberanie zásielok aj suseda,“ radí Blaško. Pre každé exekučné konanie v takých prípadoch musí byť ustanovený osobitný opatrovník. Osobu môže navrhnúť aj exekútor, môže to byť niekto z rodiny, ale aj cudzia osoba. Koná sa potom už len s opatrovníkom. „Treba však poznamenať, že má len práva v exekučnom konaní, v žiadnom prípade naňho nemôže prejsť dlh. Môže však požiadať o zastavenie exekúcie, ale aj o jej odklad.“

Právnici preto varujú – nenechajte bez povšimnutia ani jednu výzvu. Každý, aj zanedbateľný dlh, na ktorý zabudnete, vás po čase môže nemilo prekvapiť. Neoplatí sa preto nepreberať listové zásielky a ak sa niekto dlhodobo zdržiava v zahraničí, mal by na ich prevzatie splnomocniť suseda alebo niekoho z rodiny. Treba reagovať už na prvú výzvu, ešte pred uplatnením pohľadávky na súde. Ak sa totiž vec dostane už na súd a potom k exekútorovi, rátajte s tým, že dlh narastie nielen o súdne poplatky – platí sa 6 percent z vymáhanej sumy, ale aj trovy súdneho a exekučného konania.

debata chyba