Banky už nebudú môcť vyberať poplatok za úverový účet

Banky a iné finančné domy, ktoré poskytujú spotrebiteľské úvery, nebudú môcť žiadať od klientov poplatky za vedenie úverového účtu.

20.02.2013 13:39
hypotéka, dom, stavba, úver, stavebné, sporenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

A to vtedy, ak je vedenie podmienkou úverového vzťahu a nebudú môcť pýtať poplatky za úkony, ktorých poskytnutie neslúži potrebám spotrebiteľa a slúži len potrebám finančnej inštitúcie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o bankách, ktorú v stredu schválila vláda. Účinná by mala byť 10. júna tohto roka.

Ako ďalej vyplýva z návrhu, nebude sa to týkať presne definovaných typov úverov, pri ktorých je vedenie úverového účtu dôležité pre obidve zmluvné strany. Takými sú napríklad platobný účet, bežný účet umožňujúci povolené prečerpanie, kreditná karta. Taktiež sa v zákone o bankách navrhuje, aby sa ustanovenie týkajúce sa bezplatného úplného alebo čiastočného predčasného splatenia hypotekárneho úveru vzťahovalo aj na hypotekárne úvery s variabilnou úrokovou sadzbou, ak sa počas predchádzajúceho roka nezmenila.

Novelou sa tiež navrhuje vypustiť z tohto zákona vykonávanie osobitných hypotekárnych obchodov pobočkami zahraničných bánk, vzhľadom na špecifický charakter týchto obchodov. V prípade, že banka, ktorá poskytuje osobitné hypotekárne obchody, ukončí svoju činnosť a pretransformuje sa na pobočku zahraničnej banky, čím jej pohľadávky a záväzky prevezme nástupnícka zahraničná banka, nároky klientov z hypotekárnych obchodov zostávajú až do vysporiadania týchto obchodov zachované. No nové hypotekárne obchody už pobočka nebude môcť vykonávať.

2 debata chyba