Vysoké úroky neodradili ľudí od vianočného zadlžovania

Slováci si pred Vianocami požičali na spotrebu najviac od zavedenia eura v roku 2009. V novembri minulého roku totiž banky podľa informácií Fincentra poskytli spotrebiteľské úvery vo výške 112 miliónov eur, čo predstavuje medziročný nárast na úrovni 12,5 %.

04.01.2012 14:00
Euro, peniaze, výplata, mzda
Ilustračné foto
debata

Blízko rekordu však bola aj priemerná úroková sadzba, ktorá sa vyšplhala na 14,30 %. Vyššia bola už len v novembri 2009, kedy dosiahla úroveň 14,39 %. „Objem tohto typu úverov je vzhľadom k vývoju ekonomiky prekvapujúci. Dúfali sme v striedmejšie uvažovanie klientov aj bánk,“ upozorňuje analytik Fincentra Ján Porázik. Bohaté Vianoce na úver sa podľa neho prejavia vyšším percentom zlyhaných úverov v najbližších rokoch.

Hypotéky naopak v novembri zaznamenali najslabší medziročný rast v rámci minulého roku, keď banky poskytli klientom 278 miliónov eur, čo je len o 1,7 % viac ako v rovnakom období roka 2010. V jarných mesiacoch pritom rástli hypotéky o viac ako 30 %. „Kým predvlani sme videli na konci roka hypotekárny boom, v novembri 2011 sa objem úverov dokonca medzimesačne znížil,“ uviedol Porázik. Hlavným dôvodom je podľa neho ekonomický vývoj, keď sa pesimistické prognózy v súvislosti s dlhovou krízou prejavili opatrnejším prístupom klientov i samotných bánk.

Priemerná úroková sadzba pri hypotekárnych úveroch sa v novembri minulého roku medzimesačne znížila na 4,89 % z októbrových 5 %. Dôvodom bol podľa Porázika ekonomický vývoj a zníženie základných úrokových sadzieb ECB. „Medzi klientmi pretrváva záujem o strednodobé fixácie úrokovej sadzby na 2 až 5 rokov. V tomto segmente poskytli banky 77 % všetkých peňazí, pri priemernej úrokovej sadzbe 4,87 % oproti októbrovej úrovni 4,98 %“ konštatoval Porázik. O krátkodobé fixácie a variabilné sadzby bol záujem v 20 % prípadov, pričom priemerná úroková sadzba klesla z októbrových 4,88 % na 4,79 %. Len 3 % všetkých peňazí na bývanie poskytli banky s úrokovou sadzbou fixovanou na 6 až 10 rokov. V tomto prípade sa úroková sadzba nemenila a ostala na úrovni 6,05 %. Záujem o hypotéky s fixáciou dlhšou ako 10 rokov bol podľa Fincentra tradične štatisticky bezvýznamný.

Objem úverov zo stavebného sporenia v novembri dosiahol výšku 1,75 milióna eur, čo je druhá najnižšia hodnotu v roku 2011, keď klesol v medziročnom aj medzimesačnom porovnávaní. Priemerná úroková sadzba sa medzimesačne nemenila a ostala na aktuálnych 4,79 %. Medziúvery zo stavebného sporenia v novembri dosiahli objem 25,8 milióna eur, čo je síce medzimesačný pokles, ale medziročný rast. Priemerná úroková sadzba sa medzimesačne opäť zvýšila z októbrových 5,47 % na 6,01 %.

debata chyba