Domácnosti i firmy si požičali viac peňazí

Úverovanie podnikov a aj domácností v treťom kvartáli tohto roka rástlo. Ako ďalej uviedla Národná banka Slovenska, rast podnikových úverov sa postupne zrýchlil medziročne na 8 %. Nárast sa však prejavil len vo vybraných sektoroch. V rámci retailových úverov na nehnuteľnosti sa objem v treťom štvrťroku zvýšil o 14 %.

25.11.2011 13:52
peniaze, euro, eurá, bankovky, mince, úver,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Objem podnikových úverov rástol najmä v energetickom sektore, ďalej to boli komerčné nehnuteľnosti a obchod. Avšak priemysel, stavebníctvo alebo doprava a skladovanie stagnovalo alebo dokonca mierne klesalo. Podniky a aj banky sú stále opatrné, pričom aj úverové štandardy sú podľa centrálnej banky nastavené pomerne prísne.

Aj keď objem nových retailových úverov na nehnuteľnosti sa zvýšil, tempo medziročného rastu sa spomalilo z približne 28 % na 14 %. Významný rast nových úverov, ktorý banky zaznamenávali od druhej polovice roka 2010, sa týkal totiž podľa centrálnej banky najmä dopytu po úveroch na refinancovanie už existujúcich úverov, keďže priemerný úrok na nové úvery bol v posledných dvoch rokoch výrazne nižší v porovnaní s priemerným úrokom na existujúce úvery. Avšak rast týchto úrokov v posledných dvoch kvartáloch takmer odstránil rozdiel. Ak bude trend aj naďalej pokračovať, refinancovanie úverov nebude podľa NBS také intenzívne a možno očakávať ďalší pokles na strane dopytu.

Kvalita úverového portfólia sa v treťom kvartáli zhoršila tak pri podnikových úveroch, ako aj pri retailových úveroch na nehnuteľnosti. Zatiaľ čo počas prvého polroka väčšina bánk zaznamenala pokles miery zlyhaných úverov podnikom, v treťom štvrťroku sa kvalita portfólia mierne zhoršila. Kľúčovým negatívnym faktorom je dlhová kríza eurozóny, ktorá je zdrojom výrazných rizík a neistoty. Počiatočný pozitívny trend bol aj pri retailových úveroch, no tretí kvartál priniesol opäť zrýchlenie rastu zlyhaných úverov.

debata chyba