Nižšie úroky nebudú podľa odborníka hneď

Nový prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi znížil hneď po svojom nástupe základnú úrokovú sadzbu. Napriek tomu podľa riaditeľa Inštitútu hospodárskej politiky Františka Palka nemôžu ľudia v najbližších mesiacoch počítať so znižovaním úrokov z úverov.

07.11.2011 15:09
peniaze, euro, eurá, bankovky, mince, úver,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Prejaví sa znižovanie úrokových sadzieb od ECB v nižších úrokoch pri úveroch a vkladoch?

Je to signál vo vzťahu k úrokovej politike na peňažnom a úverovom trhu, ale nepredpokladám, že by komerčné banky na to takto reagovali, minimálne nie v krátkom čase. Zvyšuje sa totiž riziko z hľadiska rizikového profi lu firemnej klientely, ktoré tiež tvorí súčasť celkovej úrokovej sadzby komerčnej banky pri poskytovaní úveru.

Prekvapilo vás zníženie úrokovej sadzby?

Nie, pretože je tu vysoké riziko zníženia tempa ekonomického rastu v eurozóne, prípadne až recesie, čo je silnejšie riziko ako tempo rastu inflácie.

Skupina Raiffeisen, ktorá vlastní na Slovensku Tatra banku, potrebuje doplniť kapitál vo výške 1,9 miliardy eur. Hrozí prelievanie kapitálu zo slovenských bánk do ich zahraničných matiek?

Národná banka Slovenska má dostatočné páky prostredníctvom výkonu bankového dohľadu na to, aby sa to nedialo. Konkrétne použitím zvýšenia podmienok a pravidiel likvidity bánk. Okrem toho naša legislatíva obsahuje aj ustanovenia, ak by dochádzalo k úverovým obchodom s osobami blízkymi vo vzťahu k banke a akcionár takouto osobou je.

Dá sa očakávať v neistých časoch sprísňovanie úverových podmienok pre ľudí a firmy?

To bezpochyby áno. Banky budú opatrnejšie pri hodnotení rizikového profi lu klientov a prejaví sa to nielen v rizikovej prirážke úrokovej sadzby, ale aj v tom, že významne rizikoví klienti úver nedostanú.

Aké sú vyhliadky slovenského bankového sektora?

Slovenský bankový sektor je v dobrej kondícii a nehrozí mu systémová porucha v tomto sektore. Tie banky, ktoré sú slabšie, by mali byť kapitálovo posilnené privátnymi investormi. Na Slovensku je tiež výhodou, že objem vkladov je vyšší ako objem úverov, čiže banky majú väčšie pohodlie pri získavaní zdrojov na aktívne bankové operácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba