Spojením úverov možno znížiť mesačnú splátku

Hypotéka, úver na auto, kreditná karta, povolené prečerpanie a ešte k tomu kúpa práčky na splátky. Niektorí ľudia splácajú viacero úverov. Banky im núkajú ich spojenie do jedného. Okrem lepšieho prehľadu môže klient získať aj nižšiu mesačnú splátku a môže ušetriť aj na poplatkoch.

07.10.2011 12:16
pobočka, banka, klient, sporenie, účet, vklad Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Napriek tomu, že banky v reklame sľubujú, že po spojení úverov môže klientovi klesnúť mesačná splátka úveru, neznamená to, že aj celkovo zaplatí za svoje úvery menej. „Všimli ste si, že by v reklame hovorili niečo o ušetrení? Pretože ja som počula len o zjednotení a nižšej splátke,“ vraví obchodná vedúca spoločnosti OVB Janka Borodáčová. Podľa nej tu totiž funguje optický klam nižšej splátky, ktorú však klient bude platiť dlhší čas a celkovo tak za pôžičku zaplatí viac, ako keby mal vyššiu splátku.

Prefinancovať staršie pôžičky novým úverom sa však môže vyplatiť klientovi, ktorý si peniaze požičal dávnejšie. „Dnes je veľmi pravdepodobné, že sa mu úrok zníži. Úroky máme totiž v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi nižšie, pozitívny vplyv má aj súčasná väčšia konkurencia bánk, čo sa dá využiť,“ povedal Pavol Michalina zo spoločnosti Partners Group. Ušetriť môžu aj ľudia, ktorí vymenia viacero spotrebných úverov za úver zaručený nehnuteľnosťou. Pri takzvaných amerických hypotékach bývajú úroky výrazne nižšie ako pri nezaručených úveroch.

Ak niekto potrebuje rýchlo znížiť mesačnú splátku, pretože mu klesol príjem a nemôže si dovoliť súčasnú výšku splátok, oplatí sa mu zobrať si nový úver s čo najdlhšou splatnosťou, ktorým nahradí všetky staršie pôžičky bez ohľadu na to, koľko bude musieť navyše zaplatiť. No ak niekto nie je tlačený do toho, aby ihneď znížil mesačné náklady na úvery, mal by si najprv zrátať, či sa mu oplatí spojiť viaceré pôžičky do jednej. Rozhodujúca nie je výška mesačnej splátky, ale celková suma, ktorú bankám a pôžičkovým spoločnostiam musíme za úvery zaplatiť. Spočítať si treba, koľko máme ešte celkovo zaplatiť na mesačných splátkach a koľko zaplatíme, ak starý úver alebo úvery nahradíme novou pôžičkou. Dôležité je zarátať aj výšku mesačných poplatkov za vedenie úverového účtu. Ak má niekto päť pôžičiek, platí tento poplatok päťkrát. V prípade, že ich nahradí jedným úverom, bude platiť len jeden poplatok.

Počítať treba aj s prípadným poplatkom, ktorý si zaúčtuje banka alebo pôžičková spoločnosť za predčasné splatenie pôvodného úveru. Napríklad hypotéky možno väčšinou predčasne splatiť bez poplatku len pri skončení viazanosti úrokovej sadzby. V inom období si za to banky pýtajú poplatok.

Ako si možno spojiť viacero úverov do jedného

Slovenská sporiteľňa

Klient môže konsolidovať viacero úverov, poskytnutých v iných spoločnostiach, do jedného úveru prostredníctvom Spotrebného úveru na Čokoľvek. Klient môže získať aj viac peňazí, ako potrebuje na vyplatenie starých záväzkov. Podmienky sú štandardné ako pri akomkoľvek Spotrebnom úvere na Čokoľvek. Výška úveru je od 700 eur a úroková sadzba od 9,90 percenta roč­ne.

VÚB banka

Na tento účel ponúka VÚB banka flexipôžičku na vyplatenie úverov (spotrebný úver), ktorá je určená na spájanie menších úverov bez založenia nehnuteľnosti. Prostredníctvom tejto pôžičky je možné splatiť rôzne typy úverových produktov, pôžičiek poskytnutých bankovými alebo nebankovými inštitúciami v SR. Maximálna výška úveru je 25 000 eur, maximálna splatnosť 10 rokov a úroková sadzba sa začína od 8,9 percenta

Tatra banka

Klienti môžu viacero úverov spojiť do jedného prostredníctvom americkej hypotéky, čiže bezúčelového spotrebného úveru zabezpečeného nehnuteľnosťou. Maximálna výška úveru je do 80 percent z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Úroková sadzba sa začína od 4,25 percenta pri ročnej fixácii sadzby.

UniCredit Bank

Ak si chce niekto spojiť viacero úverov do jedného, môže využiť Free hypoúver. Ide o úver, ktorý je zabezpečený záložným právom k tuzemskej nehnuteľnosti a je ho možné použiť na financovanie akéhokoľvek účelu. V prvom rade si banka overí bezproblémovosť doterajšieho splácania úverov v úverovom registri. Po vyčerpaní nového úveru je klient zaviazaný preukázať splatenie pôvodných úverových záväzkov.

ČSOB

Výška konsolidačného úveru je od 600 do 15 000 eur, splatnosť od 1 do 10 rokov a úroková sadzba od 9,9 percenta. Počet úverov, ktoré je možné spojiť, ČSOB neobmedzuje.

Poštová banka

Klient môže v Poštovej banke využiť spojenie svojich úverov z iných bánk, ale aj nebankových spoločností a splátkových predajov do jedného prostredníctvom produktu Lepšia splátka. Ide o osobitný úver od 3 500 až do 17 000 eur so splatnosťou 3 až 10 rokov. Výška úrokovej sadzby je od 11,9 percenta.

Volksbank

Ponúka spojenie viacerých úverov do jedného, nie však úverov od nebankových subjektov. Maximálna výška úveru aj splatnosť závisia najmä od posúdenia schopnosti splácať úver a od zabezpečenia.

OTP Banka

Preniesť z úver z inej banky možno za rovnakých podmienok, ako by išlo o nový úver.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba