Nebankovka požičia ľuďom, ktorí v banke neuspejú

Okrem bánk ponúka úvery aj množstvo nebankových spoločností. Zameriavajú sa najmä na ľudí, ktorých pri žiadosti o úver banky odmietajú. Ich klienti sú tak aj nezamestnaní či penzisti.

06.10.2011 13:04
zmluva, úver, banka, podpis, klient, pobočka Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa Diany Priechodskej zo spoločnosti Provident Financial je najväčšou výhodou pôžičiek od nebankových spoločností osobný prístup k zákazníkovi, administratívna a časová nenáročnosť. „Zákazník nemusí nikam chodiť, keď požiada o úver či už telefonicky alebo e–mailom, kontaktuje ho obchodný zástupca, ktorý ho osobne navštívi,“ vraví Priechodská. Ak mu úver schvália, peniaze dostane do 48 hodín.

Na rozdiel od bánk viaceré pôžičkové spoločnosti poskytujú úvery v hotovosti. To znamená, že obchodný zástupca im peniaze prinesie domov. V hotovosti potom aj úver splácajú. Kým v bankách klienti platia mesačné splátky, niektoré nebankové spoločnosti si účtujú týždenné splátky. Obchodný zástupca ich každý týždeň navštívi doma a zoberie si peniaze.

Najväčšou nevýhodou pôžičiek od nebankových spoločností je výška úroku. Ten býva aj niekoľkonásobne vyšší ako pri pôžičke od banky. Nebankovky si týmto spôsobom kompenzujú to, že požičiavajú aj rizikovejším klientom a častejšie ako v bankách sa im stáva, že niektorý z dlžníkov svoj úver nedokáže splatiť. „Úrok sa pohybuje v rozpätí od 23,57 do 23,80 percenta a ročná percentuálna miera nákladov od 69,49 do 70,38 percenta,“ hovorí Priechodská.

Niektoré nebankové spoločnosti, aby prikrášlili výšku úrokov, ktoré klientom účtujú, uvádzajú v propagačných materiáloch mesačný úrok. Ten tak vyzerá lákavejšie ako ročný úrok, ktorý zvyčajne uvádzajú banky. Kto si chce porovnať oba úroky, musí mesačný úrok vynásobiť číslom dvanásť.

Ľudia by mali byť obozretní najmä pri tých pôžičkových spoločnostiach, ktoré aj pri malom úvere vyžadujú ručenie nehnuteľnosťou. Ak si niekto chce požičať 500 eur, je veľmi riskantné zakladať kvôli tomu byt alebo dom v hodnote niekoľkých desiatok tisíc eur. Najmä ak pôžičková spoločnosť zakomponuje do zmluvy, že záložné právo môže využiť okamžite, len čo sa klient omešká čo i len s jednou splátkou. Klientom takejto nebankovky hrozí, že ak pošlú neskôr peniaze, prídu aj o strechu nad hlavou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba