Ako neprísť pre úver o dom či byt

Každý, kto žiada o úver, si berie na svoje plecia bremeno vo forme pravidelných mesačných splátok počas niekoľkých rokov alebo až desaťročí. Ak počas splatnosti úveru príde na dlhší čas o prácu alebo vážne ochorie, vystavuje sa riziku, že nebude schopný svoj dlh ďalej splácať.

06.10.2011 06:30
úver, starosti, problém, problémy, smútok,... Foto:
Ilustračné foto
debata

No banka či pôžičková spoločnosť svoje peniaze chcú naspäť bez ohľadu na to, či dlžník má nejaký príjem alebo nie. Ak prestane platiť, môžu svoje peniaze vymáhať aj cez exekútora. Ten môže predať majetok vrátane bytu alebo domu, v ktorom dlžník býva. To však väčšinou býva až posledný krok, ku ktorému sa banka uchýli.

Človek, ktorý sa ocitne v núdzi a nemá dostatok peňazí, aby splácal svoje úvery, by sa mal predovšetkým čo najskôr ozvať banke. „Najdôležitejšie je komunikovať, čiže prísť osobne do banky, nehanbiť sa, ale povedať, aký je problém a banka navrhne riešenie – môže dočasne upraviť splátkový kalendár, prípadne pozastaviť splácanie na určitú dobu. Banka má tiež záujem problém riešiť, chce totiž, aby klient platil úver celú dobu,“ vraví Pavol Michalina zo spoločnosti Partners Group, ktorá poskytuje finančné poradenstvo.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Pred stratou zamestnania sa možno poistiť
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Aj banky potvrdzujú, že sa snažia s klientom, ktorý nevládze splácať úver, najprv dohodnúť. „Klientom odporúčame čo najskôr kontaktovať banku a hľadať spoločne riešenie, ktoré by čo najviac vyhovovalo tak banke, ako aj klientovi,“ povedal hovorca Tatra banky Boris Gandel. Ak by sa banka ihneď obrátila na exekútora alebo uplatnila záložné právo k nehnuteľnosti, zarobí menej, ako by klientovi na pár mesiacov prerušila splácanie či predĺžila splatnosť. V prípade, že klient bude splácať pôžičku ešte desať rokov, banka dostane za tento čas aj úroky. No ak by chcela svoje peniaze naspäť získať hneď predajom nehnuteľnosti či iných vecí, dostane len sumu, ktorú jej zákazník v danom čase dlhuje. Príde teda o úroky, ktoré by jej klient zaplatil v nasledujúcich rokoch.

Každé prerušenie splácania či predĺženie splatnosti má za následok, že dlžník za svoj úver zaplatí viac. Keďže pôžičku bude splácať dlhšie, bude dlhší čas platiť aj úroky. Ak banka preruší na niekoľko mesiacov splácanie, klient bude musieť zaplatiť úroky aj za ten čas, keď úver neplatil.

Napríklad ak niekto dlhuje banke 20–tisíc eur, ktoré má splácať ešte desať rokov, bude pri päťpercentnom úroku platiť 212,13 eura mesačne. V prípade, že by mu banka predĺžila splatnosť na 20 rokov, jeho mesačná splátka by klesla na 131,99 eura. Každý mesiac by tak zaplatil o 80 eur menej. No kým v prvom prípade by banke na splátkach celkovo zaplatil 25 455 eur, pri predĺžení splatnosti by banka od neho zinkasovala 31 677 eur. Vďaka tomu, že by splácal úver o desať rokov dlhšie, by banke zaplatil navyše na úrokoch 6 222 eur.

Kto nechce zaplatiť za svoj úver výrazne viac, by sa mal čo najskôr, ako to bude možné, vrátiť k pôvodnej splatnosti úveru. Alebo by mal vložiť mimoriadny vklad, vďaka ktorému sa mu takisto môže skrátiť obdobie, počas ktorého bude ešte platiť pôžičku.

Najvýhodnejšie je, ak je človek, ktorý spláca úver, pripravený na to, že raz môže nastať zlé obdobie a on nebude môcť zaplatiť splátku. Mal by si preto vytvoriť finančnú rezervu, z ktorej bude schopný aspoň tri mesiace splácať úver. Čím vyššia je táto rezerva, tým viac času získa v prípade problémov, aby si vedel zabezpečiť peniaze na ďalšie splácanie úveru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba