Úvery sú drahšie, ale úroky na vkladoch nerastú

Banky menia úrokové sadzby v neprospech ľudí. Kým napríklad na ročných vkladoch zdvihli ľuďom za posledný rok úročenie peňazí vložených do bánk o 0,7 percenta na 2,13 percenta, spotrebný úver pre občanov, naopak, za rok zdražel o 1,2 percenta na 16,6 percenta.

07.08.2011 20:00 , aktualizované: 08.08.2011 12:23
poplatok, poplatky, euro, eurá, peniaze,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Prípadná ďalšia kríza, ktorá sa po problémoch s platením dlhov v eurozóne a USA zatiaľ prejavila koncom minulého týždňa veľkým prepadom na burzách, by tento úrokový nepomer mohla ešte prehĺbiť.

Pri poslednej kríze, ktorá odštartovala na jeseň 2008 pádom americkej banky Lehman Brothers, spotrebné úvery na Slovensku zdraželi do konca roka 2009 o 0,3 per­centa, ale na ročných vkladoch sa znížili o 1,2 percenta. Prípadná ďalšia kríza by tak úverové podmienky ešte zhoršila.

Úvery na nehnuteľnosti sú pritom už teraz na Slovensku najdrahšie v eurozóne a ešte sa v nich plne neprejavil posledný rast základných sadzieb od Európskej centrálnej banky. „V najbližších mesiacoch môžeme očakávať rast úrokov pri hypotékach približne o pol percenta,“ hovorí Vladimír Dohnal, riaditeľ analytickej spoločnosti Symsite Research.

Rast úrokov predražuje ľuďom splátky. Ak v máji minulého roka bola mesačná splátka spotrebného úveru vo výške šesťtisíc eur splatného päť rokov na úrovni 143,8 eura, tento rok v máji to už bolo 147,7 eura.

V porovnaní s tým na ročnom termínovanom vklade tisíc eur zarobia ľudia priemerne len o 6,7 eura viac ako pred rokom. Úroky pri spotrebných úveroch rástli totiž približne dvakrát takým tempom v porovnaní s ročnými bankovými vkladmi.

Banky však tvrdia, že pri zohľadnení znižovania úrokov pri úveroch na bývanie si dnes ľudia stále požičiavajú lacnejšie ako v minulosti. ,,Priemerná úroková sadzba na celkové úvery sa za rok znížila aj napriek tomu, že Európska centrálna banka zvyšovala základnú úrokovú sadzbu v tomto roku už dvakrát," povedal Marcel Laznia, analytik Slovenskej bankovej asociácie. Celkové mesačné splátky za hypotéky totiž v priebehu jedného roka klesli o pol percenta. Pri hypotéke 60-tisíc eur splatnej do tridsiatich rokov tak ľudia dnes môžu získať približne o 20 eur nižšiu splátku. ,,Medzi bankami sa odohral minisúboj o klientov, a to spôsobilo aj klesanie úrokov pri hypotékach," zhodnotil situáciu Dohnal.

Problémom však je, že zaplatiť úverom celú sumu kupovanej nehnuteľnosti dnes nie je také jednoduché ako v minulosti. Podľa prieskumu denníka Pravda slobodný človek s čistým príjmom 600 eur vo väčšine bánk nedostane stopercentný úver na bývanie vo výške 70-tisíc eur. Tak to bolo aj v najväčšej banke Slovenskej sporiteľni. ,,Na základe našich skúsenosti bez problémov a s dobrou úrokovou sadzbou vedia získať úver napríklad klienti, ktorí sú v manželstve, majú vyššie vzdelanie, bez problémov splácajú svoje záväzky a podobne," povedal Štefan Panenka, riaditeľ odboru produktov Slovenskej sporiteľne.

Konkurenčná VÚB banka úver na bývanie síce poskytla, ale za o pol percenta zvýšenú úrokovú sadzbu. ,,Klientom, ktorí majú záujem o vyššiu sumu úveru, ako im vychádza z hodnotenia, ponúkame možnosť úver si navýšiť, ale keďže to pre banku znamená vyššie riziko, cena je v tomto prípade vyššia," potvrdila Angelika Farkašová, vedúca oddelenia úverov VÚB banky.

Podľa bánk sú pôžičky na bývanie dnes rovnako dostupné ako pred krízou v roku 2008. ,,Rozdiel je len v tom, že sme ustúpili od poskytovania viac ako stopercentných hypoték," dodala Farkašová. Finančné domy tiež upozorňujú, že pre ľudí je optimálne, ak mesačné splátky dosahujú približne 35 percent z mesačného rodinného rozpočtu.

Ešte minulá vláda pripravila pre mladomanželov do dvoch rokov po svadbe možnosť získať o 4,5 percenta lacnejší spotrebný úver v maximálnej výške desaťtisíc eur. Napriek tomu, že priemerný úrok pri spotrebných úveroch je okolo 13,5 percenta, ľudia ani banky neprejavili veľký záujem o tento druh pôžičky. Ministerstvo financií tak očakáva, že v tomto roku ľuďom prispeje na zvýhodnené pôžičky len 0,3 milióna eur, čo je o deväť miliónov menej v porovnaní s pôvodným plánom. ,,Prioritnou otázkou, ktorú riešia mladí ľudia, je bývanie. To si však vyžaduje vyššie investície, ktoré sa mladým ľuďom oplatí financovať skôr cez dotovanú hypotéku," uzavrela Farkašová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba