Úver možno dostať aj cez internet

Pravdepodobne najjednoduchšou cestou, ako získať peniaze na rekonštrukciu domu alebo bytu, je požiadať o bezúčelový spotrebný úver. Keďže ľudia si na rekonštrukciu požičiavajú zvyčajne niekoľko tisíc eur, výhodou spotrebného úveru je, že nemusia zakladať nehnuteľnosť. Banku zároveň nezaujíma, na čo ľudia peniaze použili. Môžu tak napríklad vyplatiť známeho, ktorý im s rekonštrukciou pomáha.

10.06.2011 15:04
počítač, notebook, laptop, otec, práca,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Jednou z výhod spotrebného úveru je aj rýchlosť poskytnutia. „Klientovi podanie žiadosti o úver trvá len niekoľko minút, pričom štandardný žiadateľ o úver predkladá len dva doklady. Po podaní žiadosti môže mať klient peniaze priamo na účte do dvoch až troch dní,“ vraví hovorkyňa Poštovej banky Eva Sagálová.

Viaceré banky ponúkajú svojim klientom, ktorým chodí na účet výplata, aj predschválené úvery, ktoré možno získať aj cez internetbanking. „Ak je naším klientom a má pripravenú predschválenú ponuku, odchádza s peniazmi za rekonštrukciu aj o niekoľko desiatok minút,“ tvrdí hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer.

Rýchlosť poskytnutia úveru a oslobodenie od založenia nehnuteľnosti banky vyvažujú vyššími úrokmi ako v prípade hypoték. Aj keď najlacnejšie možno v súčasnosti získať spotrebné úvery s úrokom pod deväť percent, štatistiky Národnej banky Slovenska ukazujú, že banky v skutočnosti požičiavajú drahšie. Priemerný úrok, za ktorý banky v marci poskytovali spotrebné úvery, bol vo výške 14,5 percenta. Podľa centrálnej banky tak banky požičiavajú najdrahšie od roku 2004.

Banky väčšinou lákajú len na najnižšie úrokové sadzby, za ktoré možno úver získať. Výsledná úroková sadzba závisí predovšetkým od bonity žiadateľa. Jedinou bankou, ktorá v súčasnosti v rámci akciovej ponuky zaručuje úrok, ktorý získajú, je UniCredit Bank. Všetci žiadatelia ho získajú s úrokovou sadzbou 10,69 percenta. „Garantujeme rovnakú výšku splátky počas celého obdobia splatnosti úveru,“ tvrdí hovorkyňa banky Zuzana Ďuďáková. Zároveň každému, kto o úver požiada do konca júna, banka odpustí poplatok za poskytnutie úveru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba