Slováci a Česi do zahraničia cestujú často a platia kartami

Slováci a Česi cestujú do zahraničia každým rokom stále viac. Len minulý rok podnikli Slováci viac než 3 milióny ciest, Česi dokonca pokorili hranicu 5 miliónov ciest. S vyšším záujmom o cestovanie rastie aj využívanie platobných kariet v cudzine a ich výhod.

28.06.2019 07:00
cestovanie, dovolenka, cestovateľ, hipster,... Foto:
Ilustračné foto
debata
„Najobľúbenejšou destináciou Slovákov a Čechov je dlhodobo Chorvátsko. V tejto krajine evidujeme medziročný nárast výberov peňazí našich klientov z bankomatov o celú štvrtinu. Nárast pozorujeme aj v ďalších turistických destináciách. Potvrdzuje sa tak trend, že v zahraničí sa spoliehame stále viac na svoje karty a čerpáme výhody, ktoré prinášajú. Všeobecne totiž platí, že platba kartou, alebo výber z bankomatu sa prepočítava výhodnejším kurzom ako pri výmene valút,“ hovorí Zuzana Ďuďáková, tlačová hovorkyňa UniCredit Bank.

Pred cestou do zahraničia rieši mnoho ľudí otázku, ako vyzrieť na výdavky a minimalizovať náklady na dovolenku. Najvýhodnejším riešením je mať pri sebe malú hotovosť na základné výdavky, ako je platba mýta, taxíka, zmrzliny atď. Na cesty je vhodné zaobstarať si kreditnú aj debetnú kartu. Kreditka prináša výhody pri platbách, kde sa vyžaduje depozit, ako sú požičovne áut, ubytovanie, a pod. Depozit sa hradí zo strany banky, nie z účtu majiteľa. Pri bežných platbách a výberoch z bankomatov je vhodné používať debetnú kartu.

Tipy a rady na cesty

Pri cestách do rozvojových štátov a exotických destinácií sa aj naďalej odporúča mať pri sebe dostatočnú hotovosť, a to v eurách, dolároch alebo librách. Ide o meny, ktoré si môžete jednoducho v cieľovej destinácii vymeniť za miestne peniaze. Preto odporúčame:

  • Pri platbách a manipulácii s kartou ju nenechávajte bez dozoru. Kartu do terminálu vkladajte ideálne sami. Pokiaľ si miestom výberu alebo platby nebudete istí, neriskujte a vyberte si inú lokalitu.
  • Nikomu neprezrádzajte svoj PIN kód, ani si ho neukladajte do telefónu alebo zapísaný na papieriku nedávajte do kabelky, peňaženky, a pod. Do platobného terminálu alebo pri výbere z bankomatu ho zadávajte sami. Pri nastavovaní PIN kódu sa vyhýbajte jednoduchým kombináciám ako je 1111 alebo 1234. Pri zadávaní PIN kódu, prekrývajte klávesnicu.
  • Pri výberoch z bankomatov odporúčame používať bankomaty umiestnené vo vnútri alebo v tesnej blízkosti bankových inštitúcií.
  • Ak vám bankomat nevydá pri výbere peniaze, spojte sa okamžite s najbližšou pobočkou banky alebo miestnou políciou.
  • Ukradnutú alebo stratenú kartu riešte obratom so svojou bankou a miestnou políciou. Na tieto účely slúži aj bezplatná infolinka, ktorej číslo si pred cestou vždy uložte.
debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #kreditná karta #bankomat #výber z bankomatu