Oplatí sa cestovné poistenie?

Slováci využívali vlani počas dovoleniek svoje platobné karty opäť častejšie ako predošlú sezónu. Celkovo si počas minulého leta vybrali z bankomatov o 13% viac hotovosti ako v roku 2017 a nárast objemu platieb kartou bol ešte výraznejší, na úrovni 21%.

20.06.2019 07:00
dovolenka, rodina, more, kúpanie, leto, teplo,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)
„Súvisí to aj s tým, že obchodníci v letných destináciách si v čoraz väčšej miere zabezpečujú platobné terminály, nakoľko je to ich konkurenčná výhoda. Na číslach vidíme, že zatiaľ čo platby kartou v obchodoch rastú, počty výberov hotovosti z bankomatov v zahraničí klesajú. No vyberajú si v priemere vyššie sumy. Pre klientov sú platby kartou v zahraničí už zahrnuté v balíku služieb, a teda bezplatné. Poplatky za výber z bankomatu sa líšia podľa typu platobnej karty, krajiny, v ktorej sa dovolenkár nachádza a balíka služieb, ktorý využíva,“ vysvetľuje Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB.

Platba v lokálnej alebo spoločnej európskej mene

S výnimkou Rakúska je väčšina krajín, ktoré Slováci v lete navštevujú, mimo eurozóny. Preto sa môžu klienti pri platbe v obchode alebo výbere hotovosti z bankomatu stretnúť s možnosťou tzv. dynamického prepočtu. To znamená, že im obchodník alebo bankomat ponúkne možnosť prepočtu výslednej sumy do meny eur.

„Aj keď to môže dovolenkára nabádať k prepočtu, lebo je to jednoduchšie, odporúčame realizovať platby a výbery v lokálnej mene, teda bez prepočtu. Táto možnosť býva pre klienta spravidla menej výhodná, lebo sa vtedy použije kurz lokálnej banky a výsledná suma môže byť ešte navýšená o konverzné poplatky,“ odporúča Jamborová.

Z údajov ČSOB vyplýva, že vlani platili klienti kartou na dovolenke v priemere sumu 42 eur a vyberali si z bankomatu v priemere asi 206 eur. Najčastejšie pritom platili v potravinách, supermarketoch, na čerpacích staniciach, v obchodoch s módou a na mýtnych bránach. Platba kartou je nie len komfortnejšia a bezpečnejšia, ale pre klienta aj výhodnejšia. Pri platbe v krajine mimo eurozóny sa totiž suma prepočítava devízovým kurzom. Ak si klient príde do pobočky zameniť eurá za cudziu menu, mal by sa riadiť kurzom valuta predaj.

Výber hotovosti debetnou kartou je lacnejší, v autopožičovni môžu trvať na kreditke Dovolenkárom tiež odporúčame, aby si pred cestou skontrolovali platnosť karty a či sú ich nastavené limity platby dostatočné, napríklad pre úhradu hotela. Odporúčame si pribaliť vždy dve platobné karty, ideálne debetnú aj kreditnú a vydanú rôznymi kartovými spoločnosťami (Visa a MasterCard).

Môže sa totiž stať, že v niektorých krajinách budú obchodníci preferovať iba jeden typ platobnej karty, resp. budú požadovať kreditnú kartu. Príkladom sú autopožičovne. „Klient by si mal vopred overiť, či sú platby kartou v zahraničí súčasťou balíka služieb. Tiež to, koľko platí za výber hotovosti z bankomatu a či v krajine nie je banka z rovnakej skupiny ako jeho domáca banka. V tom prípade bývajú výbery spravidla zvýhodnené,“ dodáva Jamborová.

Najviac poistných udalostí z Chorvátska

Počty poistných udalostí hlásených klientmi odráža celkovú popularitu krajín. V období medzi júnom a septembrom 2018 sme v ČSOB Poisťovni zaznamenali 595 poistných hlásení z dovolenkových destinácii, pričom necelých 22% hlásili z Chorvátska a zhruba každú siedmu poistnú udalosť z Talianska.

Medzi najčastejšie diagnózy patrili žalúdočné ťažkosti, prechladnutie, zápaly zvukovodov, ale aj menšie poranenia – najčastejšie horných a dolných končatín. Priemerné náklady ambulantných ošetrení sa pohybujú od desiatok po stovky eur za jedno ošetrenie v závislosti od krajiny a typu zariadenia. V prípade hospitalizácie alebo lekárskych zákrokov sa sumy môžu pohybovať už v tisíckach eur, dokonca desaťtisícoch ak je nevyhnutný letecký prevoz a podobne.

Na dovolenkách v krajinách Európskej únie, v Srbsku, Nórsku, Lichtenštajnsku, Švajčiarsku a na Islande platí Európsky preukaz zdravotného poistenia. „Vďaka nemu má dovolenkár nárok na rovnakú zdravotnú starostlivosť ako domáci, a to isté sa vzťahuje aj na doplatky, ktoré bývajú v iných krajinách spravidla vyššie. Taktiež treba myslieť na to, že preukaz platí iba v štátnych zdravotníckych zariadeniach. V letoviskách sú často práve súkromné zdravotnícke zariadenia,“ zdôrazňuje Jamborová.

V ČSOB Poisťovni evidujeme napríklad prípad klienta, ktorý bol na dovolenke v Južnej Afrike a počas pobytu náhle omdlel v hoteli. Tamojší lekári mu diagnostikovali onkologické ochorenie. Po 8-dňovej hospitalizácii v tamojšom nemocničnom zariadení bolo nutné zabezpečiť jeho transport na Slovensko. Náklady na poistnú udalosť uhradené z komerčného cestovného poistenia dosiahli takmer 8500 eur.

Preto je dobré si pred cestou do zahraničia uzatvoriť komerčné cestovné poistenie liečebných nákladov, z ktorého sú potom poistenému uhradené náklady na spoluúčasť aj ošetrenie v súkromnom zdravotníckom zariadení. Ak sa chystáte na dovolenku, skontrolujte si, či balík služieb od vašej banky už neobsahuje cestovné poistenie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #poistenie #karta