Ako sa dostať k účtu zadarmo?

Bezplatný účet núka takmer každá banka. Kto ho chce získať, musí väčšinou splniť stanovené podmienky. V niektorých bankách tak má účet bez mesačných poplatkov väčšina klientov, v iných má nárok na odpustenie poplatku len málokto.

11.10.2018 06:00
dievča, bankomat, peniaze, účet, kreditná... Foto:
Základnou podmienkou na získanie zľavy je vo väčšine bánk aktívne využívanie účtu.
debata

Základnou podmienkou na získanie zľavy je vo väčšine bánk aktívne využívanie účtu. To znamená, že klientovi musí prísť na účet každý mesiac stanovená suma, musí kartou zaplatiť určenú sumu a vykonať istý počet trvalých príkazov či inkás. Ďalšie banky zase dávajú zľavu klientom, ktorí využívajú aj ďalšie produkty banky, ako je investovanie, kreditná karta alebo od nej majú úver.

Niektoré banky dávajú zľavy aj manželom, ak majú obaja v banke účet, či ľuďom, ktorí okrem bežného účtu majú otvorený aj podnikateľský účet. Zadarmo môžu mať účet aj ľudia, ktorí majú v banke uloženú vyššiu sumu peňazí, banky zvyčajne na získanie bezplatného účtu vyžadujú aspoň 10-tisíc eur.

„Pokiaľ platíte päť a viac eur mesačne a nekvalifikujete sa na zľavu z poplatku za vedenie účtu, dokážete na trhu nájsť lacnejšiu alternatívu. Dôležité je nepozerať sa na úsporu ako na jednomesačnú úsporu. Účty si ľudia vyberajú na roky,“ vraví Maroš Ovčarik z portálu Finančný kompas. Aj úspora vo výške niekoľkých eur mesačne sa v priebehu rokov znásobí a klient tak dokáže ušetriť vysokú sumu.

Kto sa rozhodne zmeniť si banku, môže tak urobiť veľmi podobne, ako sa prenáša telefónne číslo. V novej banke síce dostane tento klient nové číslo účtu, ale nová banka mu môže preniesť z pôvodnej banky všetky trvalé príkazy či inkasá. Zákazník musí nové číslo účtu len oznámiť svojmu zamestnávateľovi či rôznym inštitúciám, ktoré mu posielajú peniaze.

Pre ľudí, ktorí často využívajú hotovostné operácie v pobočke, môže byť výhodné zriadiť si legislatívny účet. Banky musia totiž všetkým ľuďom, ktorých mesačný príjem neprekračuje 400 eur, dať bezplatný účet. Ostatní ľudia zase majú nárok na účet za tri eurá. Zákon presne špecifikuje, čo musí takýto účet obsahovať. Klient dostane zadarmo či za tri eurá vedenie účtu, platobnú kartu, neobmedzený počet vkladov a výberov hotovosti v pobočke či neobmedzený počet výberov z bankomatov vlastnej banky.

Banky však tieto účty nemajú veľmi v obľube, a preto ich aktívne neponúkajú. Okrem služieb, ktoré musia v rámci týchto účtov ponúkať, tak majitelia týchto účtov nezískajú žiadne ďalšie služby. Nemôžu tak využiť povolené prečerpanie, veľakrát nemôžu využiť ani internetbanking. Niektoré banky síce dávajú k bezplatných účtom platobnú kartu, ale nastavili na nej veľmi nízky limit, ktorý nie je možné zmeniť. Ak chce niekto využiť legislatívny účet, či už bezplatný, alebo za tri eurá, nemôže mať na Slovensku zriadený žiaden iný účet.

Kto sa rozhodne zmeniť si banku, môže tak... Foto: SHUTTERSTOCK
muž, euro, peniaze, dlhy Kto sa rozhodne zmeniť si banku, môže tak urobiť veľmi podobne, ako sa prenáša telefónne číslo.

Kto si vyberá účet, nemal by sa pozerať len na základnú cenu za vedenie účtu. Dôležité je aj to, čo všetko daný balík obsahuje a či máme v blízkosti bankomat danej banky alebo pobočku. Väčšinou banky totiž ponúkajú bez ďalších doplatkov len výbery z vlastných bankomatov. Ak si niekto bude musieť vyberať z cudzieho bankomatu, jeho náklady na vedenie účtu sa výrazne zvýšia.

Účet si môžete preniesť podobne ako telefónne číslo

Najprv vyrovnajte dlhy v pôvodnej banke

Ak chcete pôvodný bežný účet zrušiť, skontrolujte si, či na ňom nemáte nevyrovnané záväzky alebo iné povinnosti. Pôvodná banka nemusí povoliť zrušenie bežného účtu, ak ste napríklad na účte v mínuse alebo na účte ešte dobiehajú nákupy cez platobnú kartu, alebo tomu bránia iné povinnosti voči banke. V takom prípade aj po otvorení nového účtu môže byť váš pôvodný bežný účet vedený dovtedy, kým si nevyrovnáte záväzky voči pôvodnej banke. Ak si aj po presune chcete pôvodný bežný účet ponechať, ubezpečte sa, že na ňom máte dosť peňazí na plnenie trvajúcich záväzkov.

Vyberte si nový účet

Nájdite si novú banku a opýtajte sa na jej služby spojené s bežným účtom, aby ste si ich porovnali so službami využívanými so svojím doterajším účtom. Čím sú služby podobnejšie, tým je presun bežného účtu jednoduchší. Opýtajte sa, či nová banka realizuje trvalé príkazy v takých intervaloch, aké máte nastavené, alebo či spolupracuje so spoločnosťami, v prospech ktorých máte nastavené inkaso. Ak nie, je možné, že nová banka vás bude musieť požiadať o spoluprácu, napríklad si budete musieť zmeniť interval trvalých príkazov.

Podajte žiadosť

V novej banke podáte žiadosť o presun účtu. Pôvodnú banku nemusíte pritom vôbec navštíviť. Rovnako vám váš starý účet bude zrušený bez potreby návštevy pôvodnej banky.

Čakajte na prenos účtu

Nová banka a pôvodná banka budú spolupracovať tak, aby celý proces presunu bol bezproblémový a bez neodôvodnených prieťahov. Banky chcú klientov chrániť pre rizikami, ktoré nemôžu ovplyvniť, preto sa môže stať, že celý proces bude trvať aj viac ako mesiac – aby sa napríklad nestalo, že inkaso bude zaplatené z pôvodného aj z nového účtu, alebo dokonca nezaplatené vôbec len preto, že sťahovanie účtu sa udialo rýchlo, počas jedného kalendárneho mesiaca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #bankové poplatky #účet zadarmo