Študenti minú mesačne najčastejšie do 300 eur

Mesačné výdavky mladých sa pohybujú najčastejšie okolo úrovne 293 eur a, naopak, na účet im „pípne“ asi 277 eur.

01.09.2018 06:00
žena, zamestnankyňa, peniaze, Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)
Výsledná suma sa pritom líši v závislosti od regiónu, veku študenta a s tým spojenými životnými nákladmi.

Nákupy v potravinách a supermarketoch (45 %), reštauračné zariadenia a fast food (11 %), čerpacie stanice (9 %) a verejná doprava (8 %). To sú najčastejšie prevádzky, v ktorých platia študenti práve platobnými kartami.

Platí však, že študenti stredných a vysokých škôl na Slovensku minú mesačne o niečo viac, ako im na účet v daný mesiac príde. Najčastejšia mesačná útrata sa v závislosti od kraja líši, v každom z ich však presahuje 270 eur. Vyplýva to zo štatistík ČSOB o využívaní študentského účtu.,

Priemerné zostatky na študentských účtoch sa pohybujú od 700 do 1 000 eur, v závislosti od regiónu, v ktorom žijú, ako aj veku. Vyššie priemerné zostatky sú častejšie v prípade starších študentov, ktorí si privyrábajú popri škole alebo brigádujú počas leta. Medián, čiže jeho najčastejšia výška, je však, samozrejme, výrazne nižšia, na úrovni 176 eur. Študentom príde mesačne na účet 277 eur a mesačne z neho uhradia alebo vyberú 293 eur.

Študentský účet je už pre mladých v súčasnosti samozrejmosťou. Pri jeho výbere by mali mladí zohľadniť to, či je balík služieb v súlade s tým, čo potrebujú – teda či sú v ňom zahrnuté napríklad neobmedzené platby kartou, výbery z bankomatu, prístup do elektronického bankovníctva, povolené prečerpanie a podobne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #účet #študent