Na dovolenku si zoberte dve platobné karty

Oplatí sa na dovolenke platiť debetnou alebo kreditnou kartou? Na čo si dať pozor pri platení a výbere z bankomatov? Ako postupovať, keď bankomat v zahraničí zhltne kartu?

03.07.2018 13:38
dovolenka, rodina, kufor, balenie, cestovanie, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Slováci platia v zahraničí čoraz častejšie kartami, počet platieb rastie medziročne takmer o 20 %. „Podľa našich údajov o platbách kartami kraľuje dovolenkovým destináciám už tradične Chorvátsko, za ktorým nasledujú Taliansko a Španielsko. Vlani sme zaznamenali rast objemu platieb vo všetkých tradičných destináciách vrátane Turecka, ktoré sa v minulosti výrazne prepadlo,“ hovorí Milan Bednár, vedúci denného bankovníctva a vkladov Slovenskej sporiteľne. Slováci podľa neho čoraz viac platia bezkontaktne.

„Nevýhodou kreditnej karty je vyšší poplatok za výber hotovosti z bankomatu. Čo sa debetnej karty týka, tu je výhodou nižší poplatok za výber hotovosti z bankomatu. Čiastočnou nevýhodou debetnej karty je, že klient môže kartu použiť len do výšky svojho zostatku na bežnom účte. „V okolitých krajinách je akceptovateľnosť medzinárodných platobných kariet vydávaných našimi bankami vysoká, preto je na zvážení klienta, či vôbec potrebuje mať pri sebe hotovosť v miestnej mene. Klientom odporúčame v zahraničí využívať v maximálnej možnej miere platobnú kartu. V prípade potreby hotovosti môžu klienti použiť výber z bankomatov, keďže poplatok za výber z bankomatu je obvykle nižší, ako by boli zmenárenské poplatky. V prípade, ak klient potrebuje uskutočniť v zahraničí výber z bankomatu, je ideálne vyberať z bankomatu takej banky, ktorá si neúčtuje žiadne dodatočné poplatky, radí Eva Čonková z Prima banky.

Platby debetnou platobnou kartou odporúčame použiť okrem úhrad za tovar a služby u obchodníkov aj na výbery hotovosti z bankomatov. Klientom však odporúčame mať pri sebe vždy aj debetnú, aj kreditnú kartu. Napríklad v prípade autopožičovní sa totiž môže stať, že prevádzkovatelia budú od dovolenkára vyžadovať iba kreditnú kartu. Na druhej strane, na výbery z bankomatov odporúčame využívať debetnú kartu, keďže výbery kreditnou kartou sú spravidla drahšie," upozorňuje Anna Jamborová z ČSOB.

Pri výbere peňazí v cudzine sa treba dať pozor na takzvaný dynamický prepočet. „Pri výbere cudzej meny z bankomatu v zahraničí sa môžete stretnúť s tým, že bankomat vám ponúkne možnosť zúčtovať výber priamo v eurách (s dynamickým prepočtom) alebo bez prepočtu v mene, ktorú vyberáte. Výhodou dynamického prepočtu je, že priamo v bankomate vidíte presnú sumu, ktorá vám odíde z účtu (okrem prípadného poplatku za výber). Negatívom je spravidla menej výhodný výmenný kurz. „Ten určuje prevádzkovateľ zahraničného bankomatu a prax ukazuje, že klienti, ktorí si zvolia výber bez prepočtu, zaplatia v konečnom dôsledku menej. Rozdiel môže predstavovať aj niekoľko eur,“ upozorňuje Bednár zo Slovenskej sporiteľne. „Pri výbere bez prepočtu sa transakcia prepočíta kurzom kartovej spoločnosti, ktorý je zvyčajne výhodnejší," dodáva Bednár.

A na čo si treba dať pozor, keď bankomat v zahraničí zhltne kartu? „Najčastejším dôvodom „zhltnutia" platobnej karty je jej exspirácia. Preto odporúčame klientom pred odchodom do zahraničia skontrolovať si nielen platnosť cestovného dokladu, ale aj platobných kariet. Klienti môžu požiadať o urgentné vydanie náhradnej karty a jej zaslanie kuriérskou službou do zahraničia. Náklady na kuriérsku službu znáša v plnej miere klient, pričom konkrétna výška poplatku závisí od destinácie, kde sa klient nachádza," radí Zuzana Žiaranová z Tatra banky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #platobá karta