Prvá banka začne overovať klientov prostredníctvom snímky tváre

Založiť si účet len na základe oskenovaného občianskeho preukazu a živej fotografie z telefónu umožní od budúceho týždňa Tatra banka. Klienti si v priebehu pár minút založia účet a môžu ho hneď aj začať používať.

14.05.2018 11:55
mobil, smartfón, cestovanie, turista, internet,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ľudia, ktorí si chcú online založiť účet, si musia stiahnuť aplikáciu Tatra banka, ktorá je k dispizícii pre smartfóny s operačným systémom Android i pre iOS. Po zadaní základných údajov banka overí telefónne číslo prostredníctvom sms kódu. Následne je potrebné zadať PIN kód do aplikácie. Telefón potom vyzve na oskenovanie občianske preukazu a nasníma tvár. Snímka tváre sa pritom nedá oklamať fotografiou, keďže pri snímaní je potrené sledovať očami guľôčku, ktorá sa pohybuje po displeji. Vďaka tomu dokáže aplikácia vyhodnotiť, či ide o živého človeka.

Banka ihneď overí platnosť dokladu a totožnosť klienta prostredníctvom databázy Ministerstva vnútra. Systém porovná fotografiu z telefónu s fotografiou, ktorá je uložená v databáze ministerstva a v prípade zhody je už potrebné len potvrdiť súhlas so zmluvnou dokumentáciou a zadať heslo a email k výpisom a kontaktné údaje pre doručenie karty.

Kto si takto založí účet, môže ho ihneď začať používať. Kým kuriér neprinesie debetnú kartu, kartu a čítačku, heslo do inernet bankingu a jednu papierovú zmluvu, môže klient realizovať prevody v maximálnej výške 3 000 eur za deň a vyberať z bankomatu mobilom do 500 eur za deň. Po návšteve kuriéra má už klient k dispozícii štandardné limity ako ostatní klienti.

Tatra banka sa snaží nových klientov získať odpustením poplatku za vedenie účtu počas prvých 12 mesiacov. Táto akcia platí pre ľudí, ktorí si otvoria účet cez mobil do konca augusta tohto roku. Aj keď banka bude najprv cieliť predovšetkým na študentov, otvorenie účtu online bude k dispozícii pre všetkých klientov.

Na slovenskom trhu pôjde o prvú možnosť otvoriť si účet bez návštevy pobočky či bez toho, aby bolo potrebné čakať na kuriéra alebo zasielať peniaze z iného účtu. Na Slovensku si síce možno založiť online účet napríklad v nemeckej banke N26, tá však klientov overuje prostredníctvom video hovoru. Nová banka 365, ktorá zatiaľ spustila účty len pre vybraných záujemcov v rámci beta testu, síce takisto umožňuje založenie účtu bez návštevy banky či čakania na kuriéra, klient si však musí poslať na účet peniaze z inej banky. Vďaka poslaniu aspoň jedného centa si banka overí totožnosť klienta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatra banka #online účet