Senior účet nie je pre seniora až taký výhodný

Ak sa dôchodca snaží ušetriť, zameriava sa skôr na produkty s označením senior. Mali by byť totiž prednastavené na bežné správanie seniora. A tiež cenou. Nemusí to platiť v každej situácii.

03.02.2017 10:24
dôchodci, dôchodok, II. pilier, financie Foto:
Ilustračné foto.
debata (26)

Účty pre seniorov sú na jednej strane výhodnejšie ako bežné balíky služieb, avšak iba v rámci jednej banky. Už pri porovnaní s bežným účtom konkurenčnej banky vidieť výrazný rozdiel v prospech účtu bez označenia „senior“. Poplatok za senior účet je v rozpätí od 0,95 do dvoch eur, čo je na prvý pohľad výhodnejšie ako priemerný poplatok za bežný účet vo výške 5,50 eura. Mesačne však stojí viac, lebo neobsahuje všetky činnosti, ktoré môže človek bežne robiť.

Podľa porovnania portálu FinančnáHitpa­ráda.sk ak senior odmieta platiť kartou a účet využíva iba na príjem dôchodku a následne ho celý vyberie z bankomatu banky, zaplatí ročne 14 až 24 eur. Senior, ktorý urobí to isté, ale peniaze vyberie z bankomatu inej banky, zaplatí ročne dvojnásobne viac – 35,40 až 48 eur. Pritom by sa podľa výšky mesačného poplatku dalo očakávať, že ročný poplatok bude medzi 11,40 až 24 eur.

Bežný dôchodca a bežné poplatky

Priemerný starobný dôchodok je približne 417 eur. To je príjem vyšší ako podmienka mať bežný (nie seniorský) účet zadarmo. Na splnenie tejto podmienky sa však dajú spojiť dôchodky manželov. Takže kto si vyberá účet na dôchodok, mal by do porovnania zaradiť aj bežné účty. Pri priemernej výške starobného dôchodku a bežnom využívaní bankových služieb (platby kartou a zriadenie inkasa či trvalého príkazu) ponúka dôchodcom účet zadarmo až päť bánk. Na druhej strane, prístup k hotovosti môže byť v niektorých obciach problém. Pobočky či bankomaty nie sú všade. Navyše, niektoré úspory, či už časové alebo aj finančné, sa dajú získať iba používaním internet bankingu.

Ak má dôchodca nižší dôchodok než spomínaných 400 eur, môže využiť základný bankový produkt. Ten je zadarmo a ponúka ho každá banka. Jeho súčasťou je neobmedzený počet hotovostných aj bezhotovostných operácií.

Poštová banka v rámci balíka ponúka okrem výberu hotovosti na pošte aj donášku dôchodku cez poštára. Takže celé rozhodovanie o banke môže byť aj o tom, aký je záujem o prístup k hotovosti a potom je to cena. Ak je k dispozícii bankomat či pobočka, tak je možné mať účet zadarmo (základný bankový produkt alebo splnenie podmienok na účet zadarmo), v opačnom prípade a záujme mať hotovosť, sa penzisti môžu k nej dostať cez poštára alebo musia absolvovať cestu do najbližšej obce s bankomatom alebo na pobočkou svojej banky.

Ako si nájsť výhodný bankový účet?

Spravte si zoznam, koľko platieb uskutočníte kartou a aký je ich objem, koľko výberov z bankomatov požadujete a koľko pravidelných úhrad potrebuje vykonať. Potom tieto parametre zadajte do internetového porovnávača a už stačí iba pozrieť na výsledky porovnania. Porovnávač za vás obehne všetky banky a zoradí ich podľa vami zvoleného kritéria.

Účty pre seniorov

  Základný mesačný poplatok za senior účet (v €) Koľko zaplatíte ročne za užívanie senior účtu* (v €) Koľko zaplatíte ročne, ak si zvolíte klasický účet* (v €)
Poštová banka 2,00 24,00 48
VÚB banka 0,95 32,76 72 / 108
Slovenská sporiteľňa 1,00 38,40 70,80 / 106,80
OTP banka 1,00 49,20 36 / 108
Bežný účet v banke 0 – 12 0 – 144

Pozn.: *Dôchodca mesačne využije: 3 výbery z bankomatu banky, 2 trvalé príkazy, 1 inkaso, 4 platby kartou (spolu 200 eur), poberá dôchodok 400 eur
Aktualizácia: 27. januára 2017

Autor je analytik portálu FinančnáHitpa­ráda.sk

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #účty pre dôchodcov