Banky sa bijú o študentov. Ponúkajú účet zadarmo

Študenti a mladí ľudia si môžu svoju prvú výplatu z brigády či vreckové od rodičov uložiť na svojom vlastnom bezplatnom účte.

04.05.2015 10:09
školáci, žiaci, študenti Foto:
Ilustračné foto.
debata

Banky, ktoré na študentov hľadia ako na svojich budúcich klientov, sa predbiehajú vo výhodnejšej ponuke. V hre je najčastejšie bezplatné vedenie účtu a neobmedzený výber z bankomatu, ale aj odmeňovanie pri platbe kartou. Motiváciou pre mladých môže byť aj finančná odmena, ktorú banka pripíše pri založení bankového konta.

Riaditeľ Finančného kompasu Maroš Ovčarik však upozorňuje na to, že nie všetky banky ponúkajú len konto pre študentov. V niektorých prípadoch totiž banky neprihliadajú na status študenta, ale na vek klienta. Finančné domy teda ponúkajú za zvýhodnených podmienok vedenie účtu aj neštudentom, najčastejšie mladým do 26 rokov. Študenti stredných a vysokých škôl majú obvykle účet zadarmo. Výnimkou je Prima banka, v ktorej je mesačný poplatok za vedenie účtu 1,90 eura. Výška poplatku pre neštudentov je v ostatných bankách rôzna a pohybuje sa na hranici od jedného do dva a pol eura mesačne. Napríklad, kým mladí neštudenti vo VÚB banke zaplatia dve eurá mesačne, ČSOB mladým za vedenie konta účtuje dva a pol eura. Účet v Poštovej banke pre mladých od 15 do 26 rokov stojí na mesiac jedno euro.

„Banky vnímajú študentov ako potenciálnych klientov a spoliehajú sa na to, že po skončení školy im títo klienti ostanú. Preto sú ochotné poskytnúť produkt, na ktorom toľko nezarobia,“ vysvetľuje Ovčarik.

Zbrane, ktoré banky využívajú v snahe získať budúcich klientov, sú rôzne. Jednu z najsilnejších v súčasnosti vytiahla Tatra banka, ktorá sa snaží mladých nalákať na peňažnú hotovosť. Tú môžu študenti stredných a vysokých škôl získať po zapojení sa do programu Tatra Academys až do konca júna. Banka mladých láka aj animované postavičky zo známeho internetového seriálu.

„Študenti na našej webovej stránke zažijú nezvyčajný školský deň, ktorým ich bude sprevádzať kreslená postavička Menežerisa, známeho zo seriálu Lokal TV. Pre študentov je pripravených desať úloh, za ktoré môžu spolu získať až tridsať eur. Tie im po úspešnom absolvovaní akadémie pošle Tatra banka na novootvorený Študentský účet,“ potvrdzuje hovorkyňa Tatra banky Zuzana Povodová.

Štandardný študentský balíček zahŕňa služby, ktoré študenti využívajú najčastejšie. Jeho súčasťou je hlavne výber hotovosti z bankomatu, internet banking a platba kartou v obchodoch, ale aj dobíjanie kreditu u mobilného operátora. Pred výberom účtu by si mali študenti preveriť aj dostupnosť bankomatov v okolí ich školy či internátu. Najširšiu sieť bankomatov má Slovenská sporiteľňa, ktorá v rámci študentského účtu ponúka neobmedzený počet transakcií vrátane výberu z bankomatu. Naopak, OTP banka má v cene konta pre mladých do 26 rokov len jeden výber z bankomatu mesačne.

Podobne sú na tom aj internetové banky na internete. „Na Slovensku nemáme vlastnú sieť bankomatov. Klienti majú možnosť využiť prvý výber v mesiaci zadarmo, a to z akéhokoľvek bankomatu na svete. Ďalší výber je spoplatený sumou 1,20 eura,“ vyjadril sa hovorca internetovej Fio banky Zdeněk Kovář.

Napriek tomu, že banky na študentoch veľa nezarobia, snažia sa ich viesť k tomu, aby svoj účet využívali aktívne. Motiváciou pre študentov môže byť aj bezplatné poistenie, s ktorým prišla VÚB banka. Poistenie možno uplatniť v prípade krádeže či straty dokladov, ale aj pri odcudzení tašky, peňaženky, kľúčov či zneužití SIM karty ukradnutého alebo strateného telefónu. Podmienkou je mesačný kredit aspoň sto eur a minimálne šesť ďalších pohybov na účte.

Maroš Ovčarik z Finančného kompasu hovorí, že takmer všetky študentské kontá možno mať u nás zadarmo. „V každom prípade sa treba v banke spýtať, či je konto pre študenta bezplatné, prípadne aké podmienky je potrebné splniť, aby bezplatné bolo.“ Študenti vysokých škôl musia vo väčšine bánk pri otváraní účtu predložiť potvrdenie o štúdiu. Stredoškolákom stačí k uznaniu zľavy obvykle len občiansky preukaz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #účty pre študentov