Slováci sa nevyznajú v peniazoch, doplácajú na to

Možnosti finančného vzdelávania na slovenských školách sú podľa Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) najlepšie, no napriek tomu je skóre finančnej gramotnosti Slovákov tretie najslabšie.

12.09.2014 10:40
kalkulačka, dôchodok, dôchodca, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (34)

Z osemnástich skúmaných krajín sa Slovensko umiestnilo na šestnástom mieste. Slabšie skóre finančnej gramotnosti majú už len v Taliansku a Kolumbii. Finančne najviac vzdelaní sú Číňania. Vyplynulo to zo štúdie organizácie, ktorá testovala vzťah mladých k financiám.

Podľa výsledkov prieskumu má 15 % študentov finančné povedomie pod základnou úrovňou. „Je nutné, aby deti pochopili, ako fungujú úroky a napríklad aj to, ako sa pri poistení vyhodnocujú riziká a podmienky,“ povedala Brigitte Miksa, manažérka správy aktív Allianz Asset Management. Prieskum zároveň ukázal, že problémy s finančnou gramotnosťou sa týkajú aj dospelých. Napríklad v USA rozumie fungovaniu úrokov len 30 % ľudí. V Japonsku a Francúzsku boli výsledky podobné a v mnohých iných krajinách, bez ohľadu na ekonomickú situáciu, boli výsledky podľa organizácie ešte horšie.

Podľa štatistík skupiny Allianz sú náklady spôsobené finančnou negramotnosťou pre jednotlivca príliš vysoké. Výskumníci tvrdia, že ľudia majú v posledných rokoch omnoho vyššiu tendenciu si financie požičiavať ako sporiť z vlastných príjmov. Mnohí využívajú peňažné zálohy a často ani poriadne nepoznajú podmienky svojich hypoték a ďalších úverov. „S ohľadom na demografický vývoj a na fakt, že vlády a korporácie majú čoraz väčšiu zodpovednosť za zabezpečenie obyvateľov na dôchodku, je nevyhnutné, aby sa prijali bezpečnostné opatrenia,“ povedala Miksa.

34 debata chyba