Banky zdražovali, na poplatkoch zaplatíme viac

Celkový index retailových bankových poplatkov za prvých päť mesiacov tohto roka mierne vzrástol. Vyplynulo to z údajov Inštitútu finančnej politiky, ktorý index bankových poplatkov plánuje zverejňovať pravidelne každý mesiac.

17.04.2014 14:32
banka, klienti Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako ďalej inštitút informoval, rast indexu spôsobila najmä zásadnejšia úprava spoplatnenia balíkov Tatra banky, ktorá vstúpila do platnosti v marci. Každomesačný pokles indexu, okrem marca, bol naopak spôsobený úpravami cenníkov J&T banky, Slovenskej sporiteľne, UniCredit a stavebnej sporiteľne Wüstenrot.

OTP banka v januári znížila poplatky spojené s výberom hotovosti z bankomatov patriacich do skupiny OTP, a to z 1,3 eura, resp. 1,15 eura na jedno euro. Zároveň tiež zmenila spôsob spoplatňovania prenájmu bezpečnostných schránok, čo sa prejavilo v náraste ceny poskytovanej služby. Wüstenrot znížila poplatok za predčasné splatenie medziúveru podľa lehoty splácania zo 7 %, z 5 % a 3 % na 6 %, 4 % a 2 % z dlžnej sumy.

Vo februári Slovenská sporiteľňa prestala uplatňovať poplatok za zmenu alebo zrušenie súhlasu s inkasom, no zároveň zvýšila poplatok za kreditnú kartu Visa Classic z 25 eur na 27 eur ročne. Zuno banka zvýšila poplatok spojený s výberom hotovosti z bankomatov Tatra banky pri základnom balíku Účet z nula eur, resp. 0,8 eura na jedno euro.

V marci sa zmenil cenník Tatra banky. Zvýšil sa poplatok účtovaný za základný balík služieb Tatra Personal z 5 eur na 7 eur, výber hotovosti z bankomatu z 0,75 eura na jedno euro, resp. z 1,75 eura na dve eurá a viaceré bezhotovostné operácie sa zvýšili z 0,17 eura na 0,18 eura. Zmenili sa aj podmienky získania zľavy z poplatku za balík služieb Tatra Personal.

V štvrtom mesiaci sa menili cenníky UniCredit a VÚB banky. UniCredit znížila poplatok za poskytnutie spotrebného úveru z 2 % na 1 % objemu úveru. VÚB banka zaviedla za doteraz bezplatnú debetnú platobnú kartu Visa Inspire Wave 2 Pay poplatok 5 eur ročne. V máji je podľa inštitútu avizovaná zmena cenníka J&T banky, ktorá v rámci tuzemského platobného styku zruší poplatok za vybavenie urgentnej platby do inej banky vo výške 10 eur a za písomné alebo telefonické zadanie platby vo výške jedno euro.

Z 15 sledovaných bánk podľa inštitútu osem zmenilo svoje cenníky počas prvých piatich mesiacov. V štyroch prípadoch sa zvýšili ceny a rovnako v štyroch prípadoch sa znížili. Najvýraznejšie zvýšili ceny Zuno – zvýšenie poplatku za výber z bankomatu a Tatra banka – zmeny cien balíkov služieb. Najvýraznejší pokles zaznamenala stavebná sporiteľňa Wüstenrot, ktorá znížila poplatky za predčasné splatenie medziúveru.

Index bankových poplatkov slúži ako indikátor pre porovnanie celkovej výšky poplatkov fyzických osôb – nepodnikateľov za služby bánk. Hovorí tak o tom, ako sa vyvíjajú poplatky celého sektora, ako aj jednotlivých bánk. Teda či bankový sektor a jednotlivé banky poplatky znižujú alebo zvyšujú. Účelom tohto indexu nie je podľa Inštitútu finančnej politiky porovnávať obsah a kvalitu bankami poskytovaných produktov a služieb, ceny medzi bankami ani zisťovať mieru nákladov pre individuálneho klienta. Aj Slovenská banková asociácia (SBA) upozorňuje, že cenový index klientovi nepomôže pri rozhodovaní, ktorá banka je pre neho najlacnejšia. „Upozorňujeme klientov, že rozhodovanie na základe indexu im môže spôsobiť škodu,“ uviedla SBA vo svojej reakcii k zverejneniu indexu.

SBA zdôraznila, že index bankových poplatkov nie je rebríčkom od najdrahšej po najlacnejšiu banku, ale mal by poukazovať na to, ako banka v danom mesiaci menila ceny pre spotrebiteľov. „Klientov teda jeho nepresná interpretácia môže zmiasť a viesť k nesprávnym rozhodnutiam. Banka, ktorá v danom mesiaci zaznamená najvyšší rast indexu, nemusí byť automaticky tou najdrahšou,“ upozorňuje SBA.

Banková asociácia tvrdí, že pre orientáciu klienta bánk z hľadiska jeho potrieb nemá index bankových poplatkov zmysel. „Navyše, z metodiky vyplýva, že index medzi jednotlivými mesiacmi nezachytáva realitu, ale ide len o dohad IFP. Tento nedostatok by sa dal odstrániť len ročným zverejňovaním indexu a zmenou metodiky zachytávajúcej priemerné ročné ceny,“ navrhuje SBA.

debata chyba
Viac na túto tému: #bankové poplatky