Detský účet učí dieťa hospodáriť s peniazmi, rodič ho môže kontrolovať

Detský účet ponúka väčšina bánk na Slovensku. Ide o bankový produkt, ktorý ma charakteristické znaky klasických bežných účtov, ale využívať ho môžu deti zvyčajne do 15 rokov. Jeho súčasťou býva platobná karta, zvýhodnená úroková sadzba a zvyčajne je bez poplatkov. Za bonus takéhoto účtu možno označiť fakt, že učí deti odmalička hospodáriť s peniazmi.

19.02.2014 06:30
rodina, peniaze, dávky, prídavky Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Finančná gramotnosť je na Slovensku veľmi nízka. Bolo by vhodné, keby sa deti už v škole učili rozumieť peniazom,“ hovorí psychologička Mirina Hochelová. Dieťa sa o peniaze začína prirodzene zaujímať vo veku okolo šesť až sedem rokov. Ich skutočnú hodnotu však začína spoznávať, až keď má desať až dvanásť rokov. „Dať dieťaťu k dispozícii vlastné peniaze je vhodné až okolo desiateho roku. Založiť mu v pätnástich rokoch účet je dokonca úplne v poriadku, v tomto veku si mladý človek môže aj sám niečo zarobiť. Stále je však potrebné, aby mal rodič prehľad o tom, na čo dieťa peniaze míňa, aby ho učil sporiť si na vytúženú vec. Zároveň sa s ním treba rozprávať a usmerňovať ho,“ upozorňuje psychologička.

Vždy však záleží na konkrétnom dieťati, jeho zrelosti a prístupe k peniazom. Na základe toho treba zvážiť, či je vhodné dieťaťu účet len zriadiť, alebo ho nechať peniazmi na účte aj disponovať. Rozdiely môžu byť totiž aj medzi súrodencami vyrastajúcimi spolu. Pokojne sa môže stať, že jedno dieťa je v desiatich dostatočne zrelé na to, aby používalo platobnú kartu, jeho súrodencovi ju však rodič môžu zveriť bez obáv až v dvanástich rokoch.

„Účet deťom zriaďujú rodičia najmä preto, aby im naň posielali vreckové a naučili ich hospodáriť s vlastnými prostriedkami. Zároveň sa učia finančnej gramotnosti. Deti disponujú peniazmi najmä prostredníctvom platobnej karty,“ podotýka Alena Walterová z VÚB.

Banky však majú v ponuke účty aj pre deti mladšie ako pätnásť rokov. Detské konto môže založiť jeho zákonný zástupca, teda rodič alebo poručník. „Založenie detského účtu je jednoduché. Stačí rodný list dieťaťa a dva doklady totožnosti jeho zákonného zástupcu,“ hovorí Zuzana Eliášová z ČSOB. „V prípade založenia účtu pre dieťa od osem do pätnásť rokov je potrebná osobná návšteva dieťaťa v sprievode rodiča alebo zákonného zástupcu. Banke musia predložiť rodný list dieťaťa a občiansky preukaz rodiča,“ vysvetľuje Ľubomíra Chmelová zo Sberbanky. Detský účet teda nemožno zriadiť telefonicky ani e-mailom.

Detský účet možno vo väčšine bánk založiť od narodenia dieťaťa a zvyčajne ako detský účet funguje približne do 15 rokov, po dosiahnutí pätnásteho roku banky účet automaticky menia na študentský. „Po dovŕšení pätnásť rokov veku banka automaticky zmení detský účet na bezplatný balík, ktorý je určený všetkým mladým ľuďom vo veku od 15 do 26 rokov,“ hovorí Zuzana Ďuďáková z UniCredit Bank.

Detské účty majú viacero výhod: zvýhodnené úročenie, nízke alebo nulové poplatky za vedenie účtu, vklady aj výbery z bankomatu. Výhodou je, samozrejme, aj platobná karta. „Dôvodov, prečo by mohli rodičia uvažovať o zriadení bankového účtu pre dieťa, je viacero. Jedným je bezpečnosť – v zásade sa dá povedať, že platobná karta je bezpečnejšia ako hotovosť. Môžete mať na nej totiž nastavený maximálny limit či SMS notifikáciu a tieto služby vám pomôžu veľmi rýchlo zabrániť škodám aj pri prípadnej strate alebo krádeži karty. Ďalšou motiváciou môže byť snaha naučiť dieťa vnímať hodnotu peňazí a hospodáriť s nimi,“ hovorí Chmelová. Platobnú kartu banky vydávajú až od určitého veku. „Dieťa automaticky získa od šesť rokov kartu s maximálnym denným limitom na výber hotovosti a platby kartou môže rodič kedykoľvek meniť v rozsahu od 20 do 200 eur,“ upozorňuje Marína Masárová z Tatra banky. Mnohí však detský účet využívajú aj na uloženie financií, ktoré sa považujú za majetok dieťaťa, a teda na ne nemôže siahnuť exekútor.

Čo sa týka kontroly rodiča nad detským účtom, vyberať možno z viacerých spôsobov. „Rodič má účet dieťaťa pod kontrolou prostredníctvom internet bankingu, môže si nastaviť aj zasielanie notifikácií o pohyboch na účte formou SMS či e-mailu, rovnako si môže dať zasielať výpisy z účtu,“ hovorí Alena Walterová z VÚB. Denný limit na karte k detskému účtu sa dá podľa nej nastaviť v rozpätí desať až dvesto eur. Odporúča však nastaviť nižší limit a následne, ak dieťa potrebuje vybrať/platiť väčšiu sumu, rodičia môžu zavolať na kontaktné centrum a využiť dočasné zvýšenie limitu na požadovanú hodnotu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #detské účty