Cez víkend zaplatíte, obmedzenia však budú

Služby väčšiny slovenských finančných domov sa cez víkend vrátia o niekoľko rokov späť. Banky totiž prechádzajú na jednotný európsky štandard platieb.

29.01.2014 20:00 , aktualizované: 30.01.2014 08:00
debata (4)

Platobné karty či bankomaty fungovať budú, ale na ľudí čakajú viaceré obmedzenia. Nákup v obchode nebude možné zaplatiť pomocou mobilného telefónu. Pri výbere peňazí z bankomatu sa ľudia nemusia dočkať potvrdzujúcej SMS správy. Najväčším obmedzením bude nefunkčnosť internetového bankovníctva a zavretie pobočiek druhej a tretej najväčšej banky.

„Fungovať budú platobné karty aj výbery z bankomatov. Ľudia tak určite neostanú bez peňazí,“ ubezpečuje Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančná Hitparáda. Potvrdili to aj všetky banky.

zväčšiť Foto: Pravda
obmedzenia bánk, graf

Platiť za nákupy z pohodlia obývačky cez internet však väčšinou nebude možné. Aj piatkové prevody peňazí môžu niekoľko dní meškať, a tak kto počíta s transakciou v tomto mesiaci, mal by ju uskutočniť čím skôr.

Niektoré banky však prechod na nové štandardy zvládajú aj bez obmedzovania svojich klientov. „Slovenská sporiteľňa bude v závere tohto týždňa fungovať štandardne a klienti nepocítia v súvislosti s prechodom na SEPA žiadne obmedzenia,“ povedal hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer. Podobne situáciu plánuje zvládnuť aj Poštová banka, Zuno Bank a J&T Banka. V ďalších finančných domoch musia však ľudia počítať s rôznymi obmedzeniami.

Od piatka večera do pondelka rána nebudú môcť napríklad klienti VÚB banky využívať služby Internet banking, Mobil banking, e-Platby, Kontakt, Viamo a zatvorená bude aj pobočková sieť. „Táto zmena je nevyhnutná a naplánovali sme ju na víkend, aby sme čo najmenej obmedzili komfort klientov,“ povedala Elena Kohútiková, zástupkyňa generálneho riaditeľa VÚB banky. Podobne svoje pobočky cez víkend zatvorí aj Tatra banka. „Zároveň od 29. do 31. januára 2014 nebude možné zadávať, meniť a rušiť súhlasy s inkasom,“ uviedla hovorkyňa Tatra banky Marína Masárová.

Koniec mesiaca je aj termínom pre podnikateľov na zaplatenie preddavkov na daň z príjmov a motorových vozidiel. „Odstávky síce nabiehajú večer po štandardnom pracovnom dni, ale pre istotu by som platenie daní nenechal na poslednú chvíľu,“ povedal Robert Kičina, výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska. Takýto postup odporúčajú aj samotné banky. „V prípade, že klient potrebuje, aby boli prostriedky pripísané na účet prijímateľa v inej slovenskej banke ešte v piatok, štandardný prevodný príkaz by mal zadať najneskôr vo štvrtok do druhej poobede v pobočke a do deviatej večer cez internetbanking,“ pokračovala Masárová.

Aj v prípade otvorených bankových pobočiek musia ľudia cez víkend počítať s rôznymi obmedzeniami. „Obchodné miesta banky v obchodných centrách budú v prichádzajúcu sobotu a nedeľu vykonávať iba poradenskú činnosť a preberať platobné príkazy,“ uzavrela Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. Prebraté platobné príkazy budú následne spracované v pondelok. V pobočke tejto banky ľudia nedostanú ani hotovosť. "Nebude sa dať používať elektronické bankovníctvo, realizovať bezhotovostné platby ani hotovostné operácie vrátane zmenárenských,“ dodala Ďuďáková.

Zmeny v platbách presadila Európska komisia v rámci regulácie označovanej pod skratkou SEPA. Zvýšená konkurencia má podľa prepočtov Bruselu priniesť priemernému Európanovi ročnú úsporu na poplatkoch vo výške 21,5 eura.

Skratka SEPA v preklade znamená Jednotná oblasť platieb v eurách. Ľudia si tak za rovnakých podmienok budú môcť otvárať lacnejšie účty v zahraničí.

Rovnaké pravidlá bezhotovostného styku prinesú Slovákom veľké zmeny pri využívaní inkás. Doteraz musel klient priamo v banke potvrdiť súhlas s inkasnou platbou. Od druhého februára sa takýto súhlas bude dávať pri podpise zmluvy. Teda povolenie na odchod peňazí z účtu dá človek napríklad pri podpise novej zmluvy s mobilným operátorom. Pred zneužitím ľudí chráni povinnosť bánk vrátiť v prípade žiadosti do ôsmich týždňov peniaze zaplatené inkasnou platbou.

"Ďalšou výhodou je rýchlejšie spracovanie platieb v rámci Európskej únie a Európskeho hospodárskeho priestoru,“ dodala Elena Kohútiková. V tomto priestore totiž všetky platby budú realizované do nasledujúceho pracovného dňa. To značne uľahčí život ľuďom, ktorých deti študujú v zahraničí, ale na Slovensko dochádzajú za prácou z pohraničných ob­cí.

V porovnaní so súčasným stavom sa totiž úplne zmení zadávanie bankových účtov. Dnes na realizáciu väčšiny platieb stačí zadať číslo účtu a kód banky. Po novom sa ako prvá vypíše skratka SK, nasledovať bude kontrolné číslo účtu, kód banky, šesť núl a číslo účtu. Ľudia sa však nemusia obávať problémov, lebo najbližšie dva roky ak zadajú staré číslo účtu, banky ho automaticky zmenia do novej podoby.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #bankomat