Od februára sa budú peniaze posielať po novom

Viaceré banky pripravujú na február zmenu svojich cenníkov. Od 1. februára začnú totiž platiť nové pravidlá pre prevody peňazí v rámci eurozóny.

18.12.2013 09:55
banka, klient, pobočka Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (6)

Po novom už nebude existovať rozdiel medzi tým, či posielame peniaze do inej banky na Slovensku, do Rakúska či Španielska. Na posielanie peňazí sa využije ten istý formulár. Rovnaké musia byť aj ceny.

Podľa nových pravidiel by sme mali už od 1. februára budúceho roku aj pri domácich prevodoch zadávať číslo účtu v medzinárodnom formáte, ktorý sa nazýva IBAN. Namiesto tuzemského kódu banky by sa zase mal používať medzinárodný kód banky BIC.

Už dnes niektoré banky vynovili internet banking tak, že klienti pri posielaní peňazí na Slovensku alebo do iných krajín eurozóny používajú ten istý formulár. Vypíšu buď slovenské číslo účtu, alebo zadajú číslo účtu v medzinárodnom tvare. Banka na základe toho vie, kam má peniaze odoslať. Počas prechodného obdobia, do konca januára 2016, budú banky slovenské čísla účtov automaticky prepočítavať do medzinárodného tva­ru.

Od februára 2016 však už budeme musieť aj pri posielaní peňazí na Slovensku vypisovať medzinárodné číslo účtu. To je v porovnaní s terajším číslom výrazne dlhšie. Štandardne sa dnes skladajú čísla účtov na Slovensku z desiatich cifier. Kód banky obsahuje ďalšie štyri čísla. Medzinárodné číslo účtu IBAN má 24 znakov. Prvé dva sú písmená a predstavujú kód krajiny, do ktorej posielame peniaze. Slovenské účty tak začínajú znakmi SK. Potom nasleduje 22 číslic. Kód banky zase obsahuje osem písmen.

Nové pravidlá pre prevody peňazí v rámci eurozóny by mali zvýšiť konkurenciu medzi bankami. Keďže už nebudú existovať rozdiely, či posielame peniaze na Slovensko, alebo do inej krajiny, budeme môcť využívať aj banky z iných krajín. Ak si napríklad Slovák nájde lacnejší účet v Rakúsku, bude ho môcť plnohodnotne používať, ako by mal účet v slovenskej banke. Nové pravidlá by mali uľahčiť situáciu aj ľuďom, ktorí pracujú v inej krajine, ako bývajú. Namiesto dvoch účtov budú môcť využívať len jeden.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #SEPA #bežný účet