Tatra banka identifikuje svojich klientov podľa hlasu

Tatra banka spustila nový spôsob rozoznávania svojich klientov, ktorí volajú na jej telefonickú linku Dialog. Doteraz museli pri telefonáte zadávať heslo, ktoré im vygenerovala karta a čítačka. Po novom ich už počítač identifikuje na základe hlasu.

16.08.2013 10:15
telefón, mobil, roaming Foto:
Ilustračné foto.
debata

„V čase mobilných telefónov je výhodou telefonického kontaktného centra možnosť riešiť veci v pohybe – bez ďalších hesiel a kódov. Presne túto výhodu prináša overovanie hlasom vďaka unikátnym charakteristikám, ktoré ľudský hlas má,“ tvrdí riaditeľ odboru elektronických distribučných kanálov Tatra banky Juraj Bojkovský.

Hlasová biometria funguje na základe toho, že porovnáva pre každého človeka jedinečné charakteristiky jeho hlasu. Podľa Tatra banky to poskytuje klientovi pri overení vyššiu formu ochrany a pre banku vyššiu presnosť pri identifikácii klienta. Klient nemusí operátorovi povedať naučenú frázu, ktorú vopred nahral do systému, ale overenie prebieha na základe bežného rozhovoru s pracovníkom kontaktného centra. To by malo zabrániť podvodom, pri ktorých sa niekto snaží využívať na identifikáciu hlasovú nahrávku klienta.

Ak sa klient nachádza v hlučnom prostredí a systém nedokáže jeho hlas spoľahlivo rozoznať, klient musí klasicky zadať heslo z karty a čítačky. Rovnako sa postupuje aj v prípade, ak má niekto zmenený hlas, napríklad v dôsledku choroby.

Ľudia, ktorí chcú začať využívať hlasovú identifikáciu, si musia najprv vytvoriť takzvanú hlasovú vzorku. Tá sa vytvára zo zvukovej stopy hlasu klienta počas telefonátu. Systém následne z jeho hlasu vytvorí matematický záznam a pri ďalšom telefonáte ho na základe toho overí.

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Tatra banka #hlasová identifikácia