Orange ponúkne platby mobilom

Bezkontaktné mobilné platby sú opäť dostupnejšie. Okrem zákazníkov O2 už aj zákazníci operátora Orange môžu využívať bezkontaktné mobilné platby. Stačí, ak majú účet v Tatra banke a používajú smartfón podporujúci bezkontaktnú technológiu NFC (Near Field Communication). Ide o vybrané typy zariadení s operačným systémom Android. Informovali o tom spoločnosti Orange a Tatra banka.

15.08.2013 12:37
Platba mobilom
Ilustračné foto.
debata

K možnosti rozšírenia spolupráce aj s operátorom Slovak Telekom hovorkyňa Tatra banky Marína Smolková povedala len toľko, že ambíciou banky je neustále rozširovať možnosti spolupráce, avšak konkrétne zámery v rámci stratégie nekomentovala. Firma Slovak Telekom informovala, že pripravuje NFC riešenie platobnej peňaženky a jej cieľom je uviesť ju do konca tohto roka. „Riešenie by postupne malo umožniť nielen integráciu platobných kariet viacerých bánk, ale aj integráciu dodatočných služieb ako lojalitné karty, transportné karty (električenky) či vstupenky. Naším cieľom je pritom poskytnúť riešenie, v ktorom je možnosť aktivácie a správy služieb over the air z mobilného telefónu bez nutnosti fyzickej návštevy pobočky banky či poskytovateľa služby,“ povedal pre agentúru SITA hovorca pre technológie a siete spoločnosti Slovak Telekom Tomáš Palovský.

Slovensko sa podľa spoločnosti Visa stalo najinovatívnejšou krajinou v mobilných platbách v celom európskom regióne. „Pevne verím, že práve spolupráca bánk, mobilných operátorov a spoločnosti Visa prinesie klientom rýchle, pohodlné a bezpečné platenie a naplní sa prognóza spoločnosti Visa, podľa ktorej bude v roku 2020 viac ako polovica kartových transakcií uskutočnená mobilom,“ povedal regionálny manažér Visa Europe pre Českú a Slovenskú republiku Marcel Gajdoš.

Tatra banka uviedla prvé bezkontaktné platby mobilným telefónom prostredníctvom prídavného zariadenia iCarte v máji 2012 pre telefóny s operačným systémom iOS. V januári 2013 službu platenia mobilom bez prídavných zariadení umožnila Tatra banka v spolupráci s mobilným operátorom Telefónica Slovakia (O2), pričom išlo takisto o vybrané telefóny s operačným systémom Android podporujúce túto technológiu.

Platby cez mobilný telefón sa uskutočňujú pomocou platobnej karty Tatra banky uloženej v kompatibilnej SIM karte. Tá pomocou vhodného telefónu podporujúceho technológiu NFC umožňuje zaplatiť na bezkontaktných platobných termináloch. Zákazníci si môžu zvoliť režim platieb na automatický alebo manuálny. Pri automatickej platbe do výšky 20 eur sa platba uskutoční po priložení smartfónu k platobnému terminálu automaticky. Pri platbe nad 20 eur sa na obrazovke telefónu zobrazí výzva na zadanie PIN kódu, po ktorého zadaní zákazník opäť priloží telefón k terminálu. Pri režime manuálnej platby zákazník zadáva PIN kód pred každou platbou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatra banka #Orange #O2 #bezkontaktné platby