Zakázané poplatky si banky vyberú inde

Regulácia medzibankových výmenných poplatkov za platby kartou, ktorú pripravuje Európska komisia, môže poškodiť rozvoj bezhotovostných kartových platieb na Slovensku.

12.08.2013 13:25
kreditka, kreditná karta, nákup, platba Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ako ďalej vyplýva z analýzy, ktorú vypracovala Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), počet platobných kariet by poklesol z 1,01 platobnej karty na obyvateľa v roku 2013 na 0,93 karty v roku 2018. Prípadné zavedenie regulácie by zároveň podľa aliancie spôsobilo postupný pokles priemernej ročnej sumy zaplatenej kartou. Ročný objem kartových platieb na jedného obyvateľa v roku 2018 v neregu­lovanom prostredí odhaduje aliancia na 2 210 eur, v regulovanom prostredí by to bolo 1 988 eur.

PAS takisto odhaduje spomalenie rozvoja počtu kartových transakcií. V regulovanom prostredí by priemerný počet transakcií na jedného obyvateľa narástol z 35,35 v roku 2013 na 47,24 v roku 2018 a bez regulácie by priemerný počet transakcií v roku 2018 dosiahol 49,66. Zavedenie regulácie by podľa aliancie ďalej spôsobilo, že pozícia platobnej karty, ako nástroja na výber hotovosti, by sa posilnila a jej pozícia ako platobného nástroja by sa oslabila, keď podiel platieb na celkových kartových transakciách by v sledovanom päťročnom horizonte klesol zo 43,3 % na 41,9 % a podiel výberov z bankomatov na celkových kartových transakciách by vzrástol z 56,7 % na 58,1 %.

Ak by Európska komisia poplatky za platby kartou aj úplne zakázala, podľa výkonného riaditeľa aliancie Róberta Kičinu to neznamená, že by banky vykonávali tieto transakcie zdarma. Hľadali by spôsob, ako svoje náklady súvisiace s kartovými platbami vykryť a spotrebitelia by za ne v konečnom dôsledku zaplatili iným spôsobom. Skúsenosti z krajín, ktoré zaviedli reguláciu medzibankových poplatkov v minulých rokoch z vlastnej iniciatívy (Austrália, Španielsko, USA) podľa aliancie hovoria, že ceny v maloobchode sa neznížili, no vzrástli bankové poplatky tak pre držiteľov kariet ako aj pre obchodníkov.

Konkurenčné prostredie, v ktorom sa cena za platbu kartou tvorí, možno podľa Kičinu považovať za dostatočné. V oblasti bezhotovostných platieb medzi sebou súťažia globálni a lokálni prevádzkovatelia platobných systémov, poskytovatelia iných platobných schém a iné možnosti platenia, ako hotovosť, inkaso, bankový prevod či mobilné platby. Postupný nárast bezhotovostných kartových platieb v maloobchode potvrdzuje, že cena bezhotovostných platieb je dostatočne nízka na to, aby bola zaujímavá pre účastníkov trhu a dostatočne vysoká na to, aby zabezpečila investície do bezpečnosti, inovácií a rozširovania platobnej infraštruktúry.

Európska komisia navrhla obmedziť poplatky, ktoré si medzi sebou účtujú banky pri transakciách prostredníctvom kreditných a debetných kariet. Maximálna výška poplatkov by nemala prekročiť 0,2 % hodnoty transakcie pri debetných kartách a 0,3 % v prípade kreditných kariet. V súčasnosti sa môžu poplatky vyšplhať až na 1,5 %. Podľa odhadov Európskej komisie by navrhované obmedzenia mali znížiť celkový objem poplatkov za transakcie debetnými kartami o 48 % na 2,5 mld. eur ročne a poplatky z platieb kreditnými kartami o 38 % na 3,5 mld. eur. Európska komisia zvažovala možné spôsoby zníženia poplatkov od roku 2007.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kreditná karta #banky #platobná karta