Zuno sa môže zaradiť pod Tatra banku

Na domácom finančnom trhu sa príliš nedarí bankám lákajúcim ľudí na nízke poplatky spojené s malými úrokmi.

29.07.2013 13:46 , aktualizované: 17:17
Zuno
Ilustračné foto.
debata (13)

Text z agentúry SITA sme nahradili vlastným článkom.

Internetová banka Zuno pôsobiaca na Slovensku a v Českej republike skončila rok 2012 so stratou 95 miliónov eur. Vysoká strata prinútila rakúsku finančnú skupinu Raiffeisen zamyslieť sa nad zaradením jej internetovej banky Zuno priamo pod Tatra banku, ktorú Rakúšania na Slovensku tiež vlastnia. Špekulácie o konci internetovej banky, však samotné Zuno odmieta.

„Nech bude zvolené akékoľvek riešenie, značka Zuno pokračuje na slovenskom aj českom trhu a pre našich klientov sa nič nemení,“ ubezpečil hovorca banky Zuno Lukáš Tomis. O konečnej podobe zlučovania nie je zatiaľ definitívne rozhodnuté. „V súčasnej dobe sa zaoberáme niekoľkými možnosťami, ako lepšie prepojiť a integrovať náš obchodný model s ďalšími bankami skupiny Raiffeisenbank, a tým ho ďalej zefektívniť,“ dodal Tomis. „Tatra banka nezvykne komentovať svoje strategické plány,“ uviedla Marína Smolková.

Podľa analytikov by skončenie Zuna nebolo dobrou správou pre slovenský finančný trh. „Znížila by sa tým konkurencia o dravú banku získavajúcu nových klientov cez nižšie poplatky, úroky a rôzne inovácie,“ povedal Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančná Hitparáda. Zuno ako jeden z mála finančných domov ponúka na slovenské pomery nízko úročený spotrebný úver bez poplatku za jeho poskytnutie.

Samotné Zuno začalo na Slovenku podnikať v roku 2010. Ako pobočka zahraničnej banky lákala nových klientov na vklady s najvyšším úrokom na trhu. Rakúska Raiffeisen sa aj touto cestou snažila dostať ku chýbajúcej hotovosti. Krízou spôsobené straty totiž silno zasiahli viaceré rakúske banky, keď napríklad Volksbank musela zachrániť rakúska vláda a následne prišlo k predaju väčšiny pobočiek v strednej a východnej Európe. To však nebol osud Raiffeisen, ktorej sa nakoniec podarilo získať dostatok kapitálu, čo pre slovenské Zuno znamenalo zmenu obchodného modelu a ústup od stratégie najvyšších úrokov na trhu. „Naši klienti majú záujem predovšetkým o bezplatný účet, online pôžičky, refinancovanie alebo bezkontaktnú kreditnú kartu,“ priblížil Tomis.

Informáciu o možnom zlúčení ako prvý zverejnil šéf českej Raiffeisenbank Mario Drosc. „Jednou z možností je, že by český klientsky kmeň Zuna prešiel pod českú Raiffeisenbank, slovenský klient Zuna pod slovenskú Tatra banku. Netrúfam si tvrdiť, či je to preferovaný variant. Rozhodnutie zatiaľ nepadlo,“ povedal v rozhovore pre české Lidové noviny. V Českej republike a na Slovensku má Zuno momentálne 180-tisíc klientov.

Rakúskej Raiffeisen v minulosti na Slovensku nevyšiel projekt internetovej banky Eliot. Jej klienti boli v roku 2005 automaticky presunutí do Tatra banky. Nových klientov sa Rakúšania v krajine pod Tatrami snažia získať aj cez tretiu banku Raiffeisenbank.

Na trhu už tento rok jedna banka oznámila koniec. Od 30. septembra 2013 dôjde k ukončeniu činnosti Axa Bank Europe v Slovenskej republike. Približne 35-tisíc klientov tejto pobočky zahraničnej banky môže bezplatne prejsť do UniCredit Bank Slovakia alebo sa rozhodnúť pre uloženie peňazí v inom finančnom dome.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #banka #Zuno